Echte vriendschap is een plant die tegen droogte kan

Echte vriendschap is een plant die tegen droogte kan

Op zoek naar een nieuw blog onderwerp kwam ik de kopregel van deze blog tegen.  Negen woorden, u  gaat het natellen?,  geven een duidelijke definitie van het woord vriendschap. De dikke van Dale, mijn steun en toeverlaat, zegt over het (on)begrip vriendschap: << het bevriend zijn >>. Denk dat je met deze korte tekst en uitleg niet bij het feitelijk gevoel van het woord vriendschap komt. Johan Daisne, een bekend schrijver uit België, (1912 – 1978) omschreef vriendschap als: << vriendschap geeft ogen aan de afstand en een stem aan de stilte >>  Daar kan ik wel iets mee.

Vriendschap kent naast de hierboven vermelde tekst als elementair onderdeel vertrouwen hebben in elkaar en een luisterend oor te zijn. Gelukkig, met een slag om de arm, kan ik mij verheugen, volgens de sociale media, in een zeer grote groep vrienden. Of je zo’n grote groep aangeslotenen mag zien als echte vrienden, durf ik niet met zekerheid te stellen. Natuurlijk kun je niet spreken over een hechte vrienden groep, want regelmatig vallen er enkelen af en plotseling melden er zich weer een aantal nieuwe “vrienden”. Het zij zo.

Het verschil tussen vrienden op sociale media en je vaste- en langdurige vrienden is het blijvende karakter van die vriendschap. Mijn groepje bestaat uit slechts vijf (h)echte- en vaste vrienden, waar je lief en leed mee kunt delen.  Zelfs de onderdelen als lief en leed kunnen gedetailleerd met elkaar worden besproken. Sommigen van dit vaste groepje, daarmee heb ik al een band die varieert tussen recent, maar nu al hecht en bijna 60 jaar. Soms vraag ik mij wel eens af, wat die click dan is om elkaar te steunen en zaken met elkaar te delen die niemand verder aangaat.

Regelmatig stel  ik mij de vraag “waar zo’n band door kan ontstaan”. Het eerste dat bij mij opkomt is de vraag: “zoekt men geborgenheid bij een ander om even het hart te kunnen luchten?”. Ik weet bijna zeker, dat deze kwalificatie niet altijd opgaat. Ook voor mijn echtgenote heb ik geen geheimen en deze situatie mag als wederzijds worden gezien. Daarbij vind ik het onterecht om puur prive problemen met een ander te bespreken. Je hebt elkaar, als partners trouw beloofd en dan past het niet om bij derden de ‘vuile was’ te doen. Voordeel is, dat wijzelf een goede wasmachine en droger hebben. Toch is het een ondersteunende gedachte om een hecht groep vrienden te hebben waar binnen wederzijds begrip is en die voor elkaar klaarstaat.

Zal het ontbreken van vrienden te maken hebben, dat men in deze, zoals ik vaak blog, hectische wereld, zich niet meer durft uit te spreken richting gevoelens of situaties? Als deze gedachtegang inderdaad zo zou zijn, dan leven wij toch in een contactloze wereld die alleen maar draait op….. Ja waarop eigenlijk? Een mens is een sociaal wezen, dat genegenheid wil ontvangen en wil geven.  En toch, gaat deze vlieger niet altijd op. Soms krijgt vriendschap een deuk die onherstelbaar lijkt te worden, maar echte vriendschap schijnt niet zonder het element begrip te kunnen.

In de periode 2012 / 2014 kreeg ik binnen mijn vriendengroep van doen met een aanzienlijke aanvaring. Door toedoen van een derde werd ik  aan de kant gezet, omdat mijn handelswijze,  door een onverlaat,  anders werd bekeken. Kort door de bocht genomen, werd een hechte vriendschap verbroken. Ruim drie jaar later ontving ik op een  vroege ochtend een mail van die oude vriend, met het verzoek toch weer contact met hem te zoeken. Hij was nu ook door schade en schande wijs geworden en zag, dat hij mij onrecht had aangedaan door zijn manier van behandelen. Met tranen in de ogen las ik zijn ‘schuldbekentenis’ en heb direct contact met hem opgenomen. Schijnbaar was onze vriendschap, met een korte onderbreking, bestand tegen droogte. Het verzoek deed mij goed.

De manier van handelen van deze vriend is mij dierbaar. Daarom durf ik te stellen, dat hechte vriendschap een opdonder kan verdragen en bestand is tegen dergelijke minder leuke strubbelingen. Tijdens een interview sprak ik als freelance journalist de schoonzuster van wijlen minister Joseph Luns, freule Sixma van Heemskerk. Zij gaf mij als definitie van vriendschap: << een vriend is hij, als je hem belt en zegt, dat je bent aangehouden door de politie, hij dan vraagt: ‘waar zit je”, in plaats van waarom ben je aangehouden >>

Het  is daarom noodzakelijk om je vriendschap figuurlijk gezien, water te blijven  geven en de band met die ander te onderhouden. In deze wereld en helemaal nu tijdens de Corona-crisis is vriendschap hebben erg belangrijk.  Het is altijd fijn om iemand als vriend te hebben, waarmee je kunt overleggen en waar je de voorgenomen plannen kwijt kunt. Echt vrienden zie je niet altijd,  ze staan achter je.

8 gedachten over “Echte vriendschap is een plant die tegen droogte kan

 1. Goedemorgen Klaas, vriend !

  Deze kwam wel even binnen. Ooit leefde ik in een linkedin, facebook, instagram wereld. Daarnaast commercieel directeur, voorzitter jeugdbestuur Rigtersbleek en voorzitter oudersraad Arienschool en actief als rechterhand van voorganger Apostolisch Genootschap. Ik had veel te doen en dacht onmeunig veel vrienden te hebben.
  Door eigen toedoen strandde mijn huwelijk met alle financieele gevolgen van dien.

  Nu 9 jaar later, woon ik in een klein dorpje in Duitsland, 400 inwoners, klein kerkje en 1 cafe/restaurant. Verder niets geen winkels, geen tankstation, niets buiten natuur.

  Van al mijn verloren vrienden ( ook door eigen toedoen ) heb ik nog met ( ik heb geteld ) 11 contact. i.p.v. 1685 in 2011.

  Maar ik ben dankbaarder met de over gebleven 11, en gelukkiger met dat wat ik nu heb. Want ik weet nu wie ik ben, en de 11 vrienden ( en dus ook jij ) helpen me daarbij. Natuurlijk naast ouders en kids, en zusje.

  dank je wel voor je schrijven.

  gr. Jeroen.

 2. Goeiemorgen Klaas, dit is er een die waarschijnlijk de hele dag niet uit mijn hoofd gaat .

 3. Echte vrienden staan altijd voor je klaar.
  Jouw verhaal geeft dit ook duidelijk aan.
  Die vrienden zijn “kostbaar” en moet je altijd
  “koesteren”
  Het is een prachtige blog en de tekst staat als een waarheid.

 4. Goeden waarde klaas

  Ja ja , ik heb er gelukkig ook stuk of 5 , jaren terug kreeg ik onverwachte bezoek van een meneer, kende deze goede man eerste instantie niet, maar met de tijd is hij toch een invullende rol gaan spelen,
  Ik dank onze lieve heer op de dag van vandaag dat dat me overkomen is. Ik bedoel ermee, dat elk nadeel zijn voordeel heeft
  En geniet nog elke dag van mijn vrienden, je moet het zien , anders staan ze niet achter je maar voor je

 5. Vriendschap is inderdaad een plant die tegen droogte kan. Èchte vriendschap is dezelfde plant die tevens tegen tè veel water kan.
  Vriendschap is een zeldzaam cadeau dat je krijgt omdat je het zèlf schenkt.

 6. Volkomen mee eens. Hoeveel zijn er wel niet die een wedstrijd lijken te houden wie de meeste vrienden hebben op het social media gebeuren. Heb je het eens moeilijk, dan blijken het vage vrienden te zijn die je bier opdrinken. M.a.w. de droogte slaat toe. Mooi geschreven blog.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.