Geld alleen brengt geen geluk

Geld alleen brengt geen geluk

Hoe vreemd kan een artikel in de markt liggen en hoe vaak wordt er geen strijd geleverd over dit slijk der aarde? Geld, het lijkt in onze fantasie mooi om over veel geld te beschikken, maar hoe vaak komt het niet voor, dat geld alleen veel problemen veroorzaakt. In principe moet je geld zien als een ruilmiddel. De één biedt koopwaar aan en die koopwaar wordt dan betaald met geld. Alleen heeft geld als middel ook een negatieve lading. Vraag mij wel eens af, als er geen geld zou zijn, had de politie dan ook minder werk?

Denk dan ook dat men deze wettelijk handhavingsbranche  qua basis-werkzaamheden nauw verbonden mag zien met het slijk der aarde, omdat veel misdrijven worden gepusht door geldelijk gewin. De tegenpartij, het dadersgilde, zal de uitgevoerde daad vaak doen om er financieel beter van te willen worden. 

Hoe moet men nu tegen het woord geld, waarbij macht en onmacht als samenhang mag worden gezien, aankijken? De dikke van Dale ziet geld als een algemeen ruilmiddel van metaal of papier.  Persoonlijk vind ik deze uitleg te  kort door de bocht. Geld is in mijn ogen meer dan uitsluitend een ruilmiddel. Bijna  zou je kunnen stellen, dat geld een waardevol artikel is of moet ik dat anders zien. In eerste instantie zal geld zijn bedoeld als ruilmiddel waar men in  de loop der tijden er een waarde aan heeft gekoppeld. Als dekking voor de valuta (geldsoort) van een land staat de eigen goud voorraad garant. De Nederlandsche Bank heeft ruim 600 ton goud als bezit of als onderpand voor het vertrouwen als dekking. Dit zijn 15.000 staven goud met een totale waarde van vele miljarden.

Logisch gezien zul je zeggen, mooi, maar wat heb je eraan? Datzelfde geldt voor het bezit van een gigantische woning van vele miljoenen. Het kan wel een dagwaarde hebben, maar als je direct over het geld moet beschikken, kom je erachter, dat alleen puur geld, bankbiljetten of muntstukken, als geld fungeert en bakstenen gelden nu eenmaal niet als wettig betaalmiddel.

Daarom blijf ik het artikel geld enerverend vinden. Het artikel op zich kent zoveel varianten, dat de kranten er bol van staan. Geld is volgens mijn visie ook het enige artikel op onze aardkloot, waar iedereen zich druk om maakt  Op onze laatste reis naar de eeuwige jachtvelden waar Magere Hein heer en meester is, komt men er achter, dat het doodskleed geen zakken heeft.

Geld is een artikel, dat nuchter moet worden bekeken. Daarom durf ik te relativeren, dat een rijk iemand niet meer  of minder is dan een arm iemand met geld. Beiden zullen in hun eigen lifestyle zich een weg door het leven banen en beiden zullen zich met verloop van tijd ergens moeten verantwoorden.

Dan is het toch vreemd, dat in feite niemand zonder het artikel geld kan? Geld moet je terdege zien als een artikel, want de prijs van geld heet rente. Het is daarom nogmaals ook bijna een vereiste, dat kijken naar geld onze volle aandacht heeft. Het lijkt allemaal zo mooi, maar durf de werkelijkheid nu eens onder ogen te zien.

Iemand met een groot huis, om maar een voorbeeld te noemen, dat een waarde heeft van vele miljoenen is alleen eigenaar / bezitter van het perceel als hij de lening om het huis te kunnen kopen, hypotheek, heeft afgelost. Met andere woorden iemand die een huis huurt of heeft gekocht kent een duidelijke overeenkomst. Of je betaalt je maandelijkse lasten aan de verhuurder of je betaalt de bank die je het geld heeft geleend. Er is in feite geen verschil tussen beide betalingsverplichtingen.

Daarom is omgaan met geld moeilijker dan men denkt. Toen ik nog eigenaar was van een incassobureau heb ik ‘ weldoeners ’ met geld zien omgaan. Regelmatig raakte ik verbaasd over de handel en wandel. Ik durf met overtuigende zekerheid ook te bloggen, dat ‘geld alleen nog niemand gelukkig heeft gemaakt’. Helaas komt het nog te vaak voor, dat hebzucht een grote rol speelt bij al die personen die zich rijk wanen qua saldo, maar in feite arm zijn.

Geld moet worden gezien als een middel. Je kunt en laat dat algemeen bekend zijn, niet zonder het geld, maar het geld moet ook niet worden gezien als een machtsmiddel. Misschien komt het ook wel, dat ik een enorme hekel heb aan kapitalisten die denken rijk te zijn en daardoor arrogant mogen zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar durfkapitalisten. Dat zijn personen die durven te werken met hun durfkapitaal, ook wel talent genoemd en elke dag weer bewijzen, dat je naast geld ook je in mag zetten om jezelf te ontplooien.

Helaas zijn er nog teveel mensen die denken rijker te worden door hun kapitaal te vergroten in plaats van hun hebzucht te verminderen.

7 gedachten over “Geld alleen brengt geen geluk

 1. Mooie blogg klaas

  Ken veel mensen die pronken met wat ze hebben, en praten er honderd over, en nu door een scheiding of Corona diep in put zitten. Ze zijn wel heel stil geworden
  Ik heb precies genoeg wat ik hebben wil. Ik sta elke dag lachend op, dus ja klopt, geld is handig maar maakt niet gelukkig

 2. Mooie Blog Klaas… Wat heb je het weer goed verwoord en ben het ook met je eens .Direct moet ik denken wat mijn vader altijd zei ….Geld maakt niet gelukkig, Maar ook ongelukkig als je het niet hebt….

 3. Prachtig geschreven blog. Met jouw verhaal ben ik het wel helemaal eens.
  Maar ja, met geld: GELUK EN GEZONHEID KUN JE NIET KOPEN, WEL SCHOENEN.

 4. Een noodzakelijk kwaad, ruilhandel is in onze maatschappij niet meer mogelijk en zonder geld, dus volledig zelfvoorzienend is ook niet mogelijk.
  Alles met mate, dat leeft het prettigst.

 5. Geen speld tussen te krijgen. Ik zeg altijd dat geld de duivel is. Vaak maakt geld meer kapot dan je lief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *