Uithuilen en opnieuw beginnen

Uithuilen en opnieuw beginnen

Wijlen conferencier Wim Kan zong in zijn oudejaarsconference van 1961 de bijna legendarische tekst: “ uithuilen en opnieuw beginnen “. Deze titelsong schoot mij te binnen toen ik plannen maakte om deze blog te schrijven. Hoe vreemd kan dan het verleden zijn, dat een tekst van een lied, 59 jaar later, zo actueel kan zijn?  “ Uithuilen en opnieuw beginnen “ en dan de volgende zin: “ snikkend aan de voet van Vader Tijd “.  Wim Kan bedoelde  met deze laatste zin, dat er een periode kan worden afgesloten. Aan het einde van elk jaar  zullen veel aardklootbewoners in deze tijd zich verbonden voelen met de figuurlijke weergave: “snikkend aan de voet van Vader Tijd”. Een tijdsduur van bijna 60 jaar en wat is het verschil? Ook in deze periode blikken wij terug en hopen dat na het ‘uithuilen’ er wederom een kans wordt geboden om opnieuw te beginnen.

Van het jaar 2020 was in maart al bekend, dat het jaar geschiedenis zal schrijven. Plotseling werd door toedoen van een virus ons doen en laten omver geworpen. Sinds de maand maart van dit jaar heb ik enige moeite met de weergave van  “made in China”. Aan het einde van elk jaar ontkom je er niet aan, dat je terug mag kijken naar de voorgaande 12 maanden en plannen probeert te maken voor de nieuwe periode. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar wij worden bijna gedwongen, en zelfs dat kan in een vrij land, dat wij moeten leren even met de stelregel,  dat één ding zeker is, dat alles onzeker is.

Uithuilen en opnieuw beginnen zou een oplossing kunnen zijn. Hoe onzeker is onze toekomst, terwijl je de wetenschap hebt, dat geen enkele toekomst zeker is.  Steun- en toeverlaat de Dikke van Dale zegt over het woord toekomst: << de tijd die nog komen moet >>  en  << goede vooruitzichten >> worden als tekst en uitleg gegeven. Schijnbaar heeft het woord toekomst volgens de woorden-collectie toch nog iets positiefs. Ik weet het, ‘een mens lijdt het meest, voor de dingen die hij vreest ‘.

Hoe nu verder. Oh ja, zoals dat dan zo mooi heet, ‘de tijd zal het leren ‘. Je kunt ook kort door de bocht genomen zeggen, ‘wij wachten dan maar af’.  Los van alle onzekerheid staat één ding als een paal boven water, dat de toekomst zeker niet meer kan worden vergeleken met het verleden. Die vergelijking gaat ook al jaren niet op, maar terugdenken in de trant van ‘dat deden wij toen anders’  zal door de Corona, zeker tot het verleden behoren. Niemand weet wat de toekomst zal brengen en wat ons nog te wachen staat.

In het jaar 2020 hebben wij  moeten inleveren. Los van het ontnemen op medisch grond van onze veiligheid  als prefentie richting onze gezondheid, zijn er nog andere zaken die door de Corona aan ons werden onttrokken. Denk daarbij maar eens aan  evenementen. Ook evenementen op het maatschappelijke vlak, als  karnaval, paasdagen, kerst- en de nieuwjaarsviering worden door de Corona in een afzonderlijk vakje geduwd. Wij zullen het moeten gedogen.  Het is natuurlijk geen optie om nu al negatief naar de toekomst te kijken, maar wanneer de bij Nederland behorende evenementen weer van stal kunnen worden gehaald, is niet zeker.

Soms denk ik, dat wij deze periode, los van de medische effecten van de Corona, misschien ook wel even nodig hadden. Even een pas op de plaats en kijken hoe wij in het leven staan is zo nu en dan gewoon even noodzakelijk. Dat dit resetten dan onder deze omstandigheden moet plaatsvinden zal door niemand als wenselijk worden ingevuld. Daarom is aan het einde van een jaar altijd het moment, vind ik, om even een situatie te overzien. Dichteres Johanna van Buren (1881-1962) schreef eens een gedicht met als titel: “Heb ik ze wel lief gehad, die met mij gingen op het levenspad’.  Die veel omvattende zin probeer ik elk jaar te evalueren. De achterliggende gedachte kan zijn, “had ik het misschien anders moeten doen?”. Wim Kan vertaalt die zin dan weer  in ‘uithuilen en opnieuw beginnen’. Denk dat de beste optie nog altijd is: ‘wij mogen weer’. Opnieuw beginnen vind ik wel erg afsluitend en doet mij denken aan een herstart. Ons leven gaat normaal, ondanks deze omstandigheden, verder. Het nieuwe jaar biedt ook weer nieuwe kansen. Zeker staat vast, dat er een toekomst voor de deur staat die weer diverse mogelijkheden herbergt.

Somber denken en vooral negatief kijkend naar de voor ons liggende periode heeft geen enkele zin. Het is belangrijk te leven met het moment van de dag en elke dag te zien als een bouwsteen voor ons verdere leven. Ik wens u allen voor 2020 een goede afsluiting en voor 2021 een goede start met veel gezondheid. Laten wij elkaar steunen.

7 gedachten over “Uithuilen en opnieuw beginnen

 1. het kan volgens mijn mening nog wel een behoorlijke lange tijd duren voordat we weer dingen mogen doen die we voor de corona tijd ook mochten doen. 2021 zal het jaar van de inentingen worden(en dat duurt ook vrij lang).
  Daarna hoop ik dat we langzaam aan weer activiteiten samen mogen doen.
  Ik vind de blog mooi geschreven. Vooral die teksten van vroeger die in feite nu ook weer van toepassing zijn.

 2. Hele treffende blog . Dankje Klaas voor al je blogs in 2020 heb ze met veel plezier gelezen . Wens jou en degene die je lief hebt een geweldig 2021.

 3. Ze zeggen wel eens lest best. Ik lees ze met plezier Klaas maar vind deze afsluiter erg mooi.

 4. Het jaar 2020 heeft ons gebracht wat niemand voor mogelijk had gehouden. Het heeft ons door de nood gedwongen duidelijk aangetoond dat de voor ons a.h.w. ‘maakbaarheid’ van het leven niet bestaat. Dat behaalde resultaten in het verleden beslist géén garantie vormen voor de toekomst. Het gebeuren dit jaar doet een beroep op de flexibiliteit van ons als aardklootbewoners. Wij zullen dit jaar méér en ànders moeten ‘uithuilen en opnieuw beginnen”, wij zullen onszelf, ons leven en alles wat daarmee annex is moeten ‘resetten’ en dat alles met slechts één doel: een goed, veilig en gezond bestaan! Met dàt streven kunnen we vóórt leven en elkaar de beste wensen voor het eerstvolgende jaar geven, dus bij deze!!!!!!!

 5. Wederom een prachtig blog, tevens wens ik je …..
  Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst ‘DE BESTE WENSEN EN EEN GEZOND 2021’

 6. Goeden 2021 iedereen op deze blog site
  Ik ben rijkelijk laat met reactie, was namelijk nog aan het uithuilen van 2020. Ik bleef er in, totdat klaas weer met een blog aan kwam dat je opnieuw moet beginnen. Ik stop met huilen en ga opnieuw proberen om 2021 tot goed jaar te laten behoren. Kan ik beter zeggen dat er niks van terecht komt. Elk jaar zeggen we een goed jaar gewenst, en gezien dat dat afgelopen jaar niet lukte , probeer ik nu het tegenovergestelde te doen, je moet het zien

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.