Het nieuwe normaal, maar dan anders

Het nieuwe normaal, maar dan anders

Het zal mij niet anders zijn vergaan dan bij u, maar ik heb (n)iets met  die Corona slogan. Wat is nu   “het nieuwe normaal? “ Zou die slogan binnen het Corona-geweld door een reklamebureau zijn bedacht?  Natuurlijk niet, schiet mij nu te binnen, want dan zou bedacht moeten worden vervangen door ontworpen. Bij een ontwerp zou je kunnen vaststellen, dat er moeite voor is gedaan.  Er is over de zin nagedacht, maar volgens mij niet te lang.

Hoe kan zo’n tekstregel, die in mijn ogen geen inhoud heeft, in korte tijd zo’n lading dekken, die geen definitie kent. Wat is dan normaal? Buiten vriend de Dikke van Dale om staat voor normaal: << Normaal is datgene wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt of dat wat de meeste mensen doen. Het wijkt niet af van de gangbare praktijk, ofwel iets verloopt volgens de regel. Wat precies als normaal wordt gedefinieerd hangt dus af van de omstandigheden en is vaak cultuurgebonden. >> Zeg het maar, denk dat je met zo’n uitleg van het woord normaal ook niet veel verder komt.

De slogan, die steeds vaker binnen dit Corona tijdperk wordt genoemd, of moet ik bloggen opgelegd, brengt binnen de gelederen van Nederland onrust. Velen weten niet waar ze aan toe zijn en ik ken zelfs iemand die door ‘het nieuwe normaal’ op het punt staat Nederland te ontvluchten en zich in Frankrijk  gaat vestigen. Hoe slim ben je dan? Kun je nagaan hoe zo’n stelregel, die in feite aangeeft, dat het anders gaat worden, onrust kan veroorzaken?

Niemand vindt deze situatie, waarin wij in onze vrijheid worden beperkt, prettig. Deskundigen adviseren en soms heb ik het gevoel, dat zij het ook niet weten. Persoonlijk denk ik wel eens, dat ik er niet vreemd van op zal kijken, zoals  sommigen  suggereren, dat het allemaal mooi samenvalt. Zo hoorde ik eens de verbondenheid met de files op de snelwegen richting thuiswerken. Nee thuis gaan werken zagen velen niet zitten. Nu er verplichtingen worden opgelegd,  in het kader van ‘het nieuwe normaal’ en thuis werken soms een must is, wordt deze nieuwe verplichting door sommigen als logisch ervaren. Of dat logisch denken buiten de Corona-crisis ook zou zijn geaccepteerd, durf ik niet met overtuigende zekerheid te stellen.

Toch komt bij dat verplicht moeten thuiswerken weer iets puur menselijks naar voren. Het is dan  vanzelfsprekend begrijpelijk, dat thuiswerken soms geen recht meer geeft op een reisgeldvergoeding. Sommigen balen ervan, dat zij geen vergoeding meer ontvangen. Zo’n toelage was mooi meegenomen. Kun je dan bloggen, dat je de medemens zo  beter leert kennen en daardoor een onderscheid gaat maken wie wel en wie niet nuchter nadenkt?

Door het “ nieuwe normaal ” krijg je te maken met vreemde situaties. Zo mocht je wel naar de sauna. Vanzelfsprekend loopt men in de sauna naakt, maar je moest wel een mondkapje dragen. Het geheel komt dan vreemd over. Denk dat het mondkapje, los van de voorzorg,  ook voorkomt, dat men ziet, dat je moet lachen om de situatie. Zo heeft een mondkapje toch nog een daadwerkelijke functie.

Daarom zit er niets anders op om de situatie te gedogen. Natuurlijk denkt niet iedereen op dezelfde manier en natuurlijk zijn er complotdenkers die er anders over denken. Elk mens heeft recht om ergens een eigen mening over te mogen hebben. Het is natuurlijk niet elegant om buitenstaanders, die alles in het werkstellen met betrekking tot hun gezondheid, te verplichten in de complottheorie van derden mee te laten carpoolen. Soms heb ik het idee, dat complotdenkers niet zeker van hun zaak of gedachtengoed zijn en alles in het werk stellen om sympathisanten  te werven voor hun gedachtengang. Helaas schijnt dat zo niet te werken en gelukkig maar. De mening van een ieder dient gerespecteerd te  worden, ook al is men het er niet mee eens.

Het “nieuwe normaal” valt bij mij onder de categorie “het beestje moet een naam hebben”. Of het nu nieuw of oud wordt genoemd, lijkt mij  hierbij  niet belangrijk. Elke manier van handelen die het gevolg is van een veranderde situatie zal als anders mogen worden gezien dan vóór die tijd. Ondanks de nieuwe term ‘het nieuwe normaal´ is mijn gedachtengang niet veranderd. Denk dat bij u, als lezer van deze blog, los van de Corona regels, u  ook gewoon, hetzij in aangepaste vorm, uw ding doet.

“Doe normaal”, zegt men wel eens, “dan doe je al gek genoeg” is al voldoende om niet in paniek te geraken en overdreven met een opgelegd situatie om te gaan. Leuk is anders, maar het is nu eenmaal zo. Samen staan wij sterk in deze Corona-crisis en samen zullen wij onze weg moeten vinden. Het gaat ons lukken, ieder op zijn eigen manier met respect naar die ander. De tijd zal het leren.

8 gedachten over “Het nieuwe normaal, maar dan anders

 1. Verheug mij elke week weer op je blog Klaas. Deze ook weer zo goed .

 2. Prachtige blog.
  Ik hanteer in deze tijd de slogan: Niets is bijna niet normaal meer. Dat dekt volgens mij de hele lading van jouw verhaal. Alles is gewoon anders en daar moeten we ons aan houden(maatregelen) anders krijgen we dat rot-virus er samen nooit onder.

 3. Het nieuwe ‘normaal’ is in feite nìet normaal, dus….àbnormaal!
  Maar alles wat abnormaal is en lang genoeg duurt wordt a.h.w. ‘normaal’, sòms geleidelijk aan en af en toe snel of “oerend hard”.
  Welke ‘norm’ we individueel ook hanteren m.b.t. ‘normaal en abnormaal’, gegeven de huidige situatie hunkert een ieder eNORM en abNORMaal naar een situatie die voor velen weer als NORMaal wordt ervaren. En……..hoop doet NORMaal leven….!!!

 4. Heb je weer mooi geschreven Klaas. Fijne feestdagen voor jullie en een goed en gezond 2021.

 5. Ik vraag mij wel eens af of het `nieuwe normaal` wel bestaat. In een moderne samenleving verandert alles voortdurend of je het nu wilt of niet. Dus met anderen woorden wat is normaal. Alleen voor conservatieve mensen mag er niets veranderen.
  Heb de blog met veel plezier gelezen.

 6. Natuurlijk gaat het lukken samen staan we sterk met gewoon normaal

 7. Sorry voor late reactie, is niet normaal , dus sorry
  Weer keurig verwoord klaas
  Wat is normaal?
  Heb regelmatig een gezonde discussie met met zoons, die vinden veel dingen niet normaal wat ik weer wel normaal vind
  Dus ja , je moet het zien

 8. Ik ben een Normaal fan, de boerenrockgroep bij ons uit de Achterhoek. Niet discussiëren, gewoon lekker genieten en het mooie van het leven inzien.
  Mijn opa zei vroeger ook al, het is nog nooit zo duuster wes of het wordt wel weer licht

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.