Niet geremd door enige kennis

Niet geremd door enige kennis

Het valt mij steeds vaker op, dat in onze directe omgeving personen rond wandelen, die van mening zijn, dat zij de wijsheid in pacht hebben. Ondanks dat zij in de veronderstelling zijn, het beter te weten dan een ander, is de kopregel op hen van toepassing. Een goede kennis van mij verontschuldigde zich jaren geleden  als hij iets niet begreep met de zegswijze: ‘ik word niet geremd door enige kennis’. De persoon in kwestie was schijnbaar te intelligent om te durven zeggen: ‘ik begrijp het niet” of ‘daar ben ik te dom voor om er iets van te begrijpen’. Ach het is een mooie uitspraak, die bij velen de lading dekt.

Nogmaals, kijk maar eens om je heen naar al die personen die de wijsheid in pacht denken te hebben, maar als het erop aankomt ‘het allemaal denken te weten’. De keerzijde van de medaille geeft aan: “zeg dat nu niet, want je slaat de plank helemaal mis’. Veelal zijn bij die allesweters kort na aanvang van hun uitspraken al details duidelijk, dat het advies, dat wordt gegeven, totaal nergens op slaat.

In diverse branches, durf ik te bloggen,  is het bovenstaande actueel. Kijk maar eens goed om je heen. Zo kent ons land, maar denk dat het ook in alle landen zo zal zijn, miljoenen bondscoaches en trainers die allemaal verschillende opstellingen samenstellen voor het voetbalelftal. Gelukkig is dat achter de schermen allemaal goed geregeld, want anders zou een elftal wel eens qua aantal spelers uit het veelvoud ervan kunnen bestaan. Alle semi bondscoaches en trainers  hebben dan natuurlijk ook verschillende spelers in petto. In het reglement van het spel, dat voetbal heet, is nu eenmaal geregeld, dat er maar 11 spelers mogen spelen, want anders kom je nooit aan het woord elftal. Het alles beter weten is,  onderdeel geworden van het enthousiasme.

Niet alleen met het voetballen staan de beste stuurlui aan de wal. Ook op andere terreinen van de semi wetenschap staan legioenen personen langs de kant te schreeuwen, dat zij het allemaal beter weten. Toen wij bezig waren met de inrichting van ons voormalig kantoor werden wij door een goede kennis geadviseerd om in de voormalige woning krachtstroom aan te leggen. Ook al ben ik niet technisch, maar in een normaal huis zit nu eenmaal geen krachtstroom. Toen een gediplomeerd elektricien, die ook aanwezig was, het hoorde, meldde hij zich af en liet zich ontvallen: “ter voorkoming van vermoedelijke discussies” per direct af te haken. Denk dat het vertrek van de expert een goede zaak was. Hij voelde zich, van wege zijn opleiding, niet gevonden in het voorstel van de zogenaamde collega, die het allemaal wel even beter denkt te weten. Duidelijk was hierbij de kopregel van de blog doorslaggevend, maar geef dat maar eens  toe.

Het is nu eenmaal een verschijnsel in onze maatschappij. Velen van ons denken het allemaal beter te weten, maar weinigen durven toe te geven, dat het beter zou zijn geweest eerst naar een deskundige te luisteren. Ach, een trots geleden nederlaag is ook een overwinning. Waar komt het dan door, dat men niet durft toe te geven, dat de aanwezige kennis niet toereikend is om kwaliteit te leveren.

Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat een financieel plaatje om een klus ten uitvoer te laten brengen buiten de begroting valt. Een goede kennis van je, wil je dan wel, bewust van zijn goede wil,  helpen. Het kan dan voorkomen, dat juist die goed aangeboden hulp een basis vormt voor onvrede. Onvrede over de geleverde kwaliteit en een barst(je) in de vriendschap, omdat het resultaat niet hetgeen is geworden wat je ervan had verwacht.

Denk dat de schuldvraag in een dergelijke situatie op twee verschillende terreinen moet worden gezocht. De goed bedoelde ondersteuning van degene die je heeft geholpen, moet als positief worden gezien. Misschien ligt het grootste deel van de schuldvraag wel bij jezelf. Het is in een dergelijke situatie altijd belangrijk te weten of degene die de hulp aanbiedt ook in staat is deze naar behoren te kunnen uitvoeren.

Ook wat de politiek betreft weten wij, als buitenstaanders, het veelal beter dan de bewindslieden of Tweede Kamer bewoners. Het zal door de mogelijkheden in de sociale media komen, dat nu iedereen het beter weet. Waar, in de Corona crisis, experts mondkapjes niet direct adviseerden, is menigeen van mening, dat het dragen van een mondkapje wel nuttig is. Voordeel is, dat de mondkapjes steeds modieuzer worden en zelfs een trend gaan zetten binnen the fashion.

Kent onze maatschappij nu twee stromen van deskundigen? De ene stroming heeft de kennis en de wetenschap van het onderwerp in huis en de ander denkt het te hebben. Wij moeten het ermee doen. Ik zal het niet weten. Ik word niet geremd door enige kennis.

4 gedachten over “Niet geremd door enige kennis

  1. vond het altijd wel fijn dat er iemand met mij meedacht, die zei het allemaal wel te weten. ben het volledig met de test van deze blog eens. soms kun je inderdaad beter even goed bedoelde hulp afslaan. ach ja, al doende leert men

  2. Klaas, ter kennisneming heb ik er kennis van genomen en voelde mij daarbij ‘niet geremd’.

  3. Mooie blog klaas
    Ik weet het niet beter te verwoorden, als jij ,dus jij , en dat weet ik
    Weet, het met de juister woorden
    Weer te bewoorden,

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.