Als onze regelmaat wordt ontregeld.

Als onze regelmaat wordt ontregeld.

Mag je stellen, dat sinds medio december 2019 alle ogen in figuurlijke zin, zijn gericht op China? Waarbij in eerste instantie op deze aardkloot werd gedacht, “ach, dat griepje in China “ waait wel over ” had men helaas gelijk. Het waaide inderdaad wel over. Wereldwijd ontkom je niet aan de binding met het Corona virus, dat in China vermoedelijk het daglicht zag. Plotseling is alles, dat was geregeld geheel ontregeld. Van de een op de andere dag word je geconfronteerd met een situatie die ingrijpend mag worden genoemd. Bijna dwangmatig houd je deze situatie bezig. Je staat er mee op en je gaat ermee naar bed. Belangrijk lijkt mij, als blogger te stellen, dat niet alle nieuws echt nieuws is. Vanzelfsprekend moet je de nieuwsgaring omtrent de Corona-crisis wel serieus nemen, maar tegelijk wel nadenken bij wat je leest.

Noemt men dit nu massahysterie? Massahysterie staat voor: een vorm van angst of paniek die bij een groep mensen optreedt. Het gaan stellen, “maar dat doe je toch niet” of misschien goed bedoeld:  “daar laat jij je toch niet door beïnvloeden“ gaat in deze situatie niet op. Het probleem ligt er en onbewust word je door de gehele materie meegezogen. Dit alles in de vorm van het treffen van preventieve maatregelen en dat is altijd toe te juichen. Verder is nuchter denken erg belangrijk.

Waar ik mij de laatste tijd erg aan stoor is aan al die betweters die met hun stennis de wetenschap willen overtreffen en een sfeer laten ontstaan die niet prettig is. Afspraken die er worden gemaakt om het virus in te dammen, worden door verhalen van semi-deskundigen in de wind geslagen. Het nadeel is als de groep semi-deskundigen, toch een gecultiveerde benaming voor betweters, groter en groter wordt dan kan het zijn, dat een steeds grotere groep angsthazen zich door een verkeerde partij laat beïnvloeden. Als je de berichten in de media leest, stemt het je ook niet vrolijk. Wij schrijven zondag 22 maart. Op dat moment telt Nederland 179 overledenen en 4205 personen die besmet zijn door het Corona-virus. Het aantal doden is vanzelfsprekend niet prettig te moeten lezen. Het aantal kan anders worden gelezen als je bedenkt, dat 21 maart 2020 het aantal op 76 stond. Met andere woorden was het beter geweest, dat men had vermeld, wederom een aantal personen overleden. Verder is de vraag van het aantal   besmette personen, hoeveel zijn er daar alweer van genezen. Bij het plaatsen van deze blog zullen de genoemde aantal helaas niet meer actueel zijn.

Ons land, en wij staan helaas niet alleen, bevindt zich in een minder prettige spiraal. Het percentage doemdenkers zal gestaag met de dag groeien, maar ……heel voorzichtig gesteld, biedt deze Corona-crisis ook…mag ik het voordelen noemen? Los van de medische problemen, die zeker niet als prettig mogen worden ervaren, heeft het ontregeld zijn ook weer een perspectief voor enige regelmaat.

Bijna durf ik met een stellige overtuiging te bloggen, dat, mocht met verloop van tijd de Corona-crisis het hebben verloren van de preventieve maatregelen, dat onze maatschappij er anders uit kan gaan zien. Het is inmiddels aangetoond, dat wij mensen ons kunnen aanpassen aan niet altijd prettige omstandigheden. Dit alles in de trant van: waar een mogelijkheid ligt, zien wij een oplossing. Waar voorheen weinig werd gesproken over online thuiswerken, schijnt het nu plotseling wel mogelijk te zijn. Zelfs de starre- en stugge wereld binnen de uitkeringen fabriek UWV en andere overheden  heeft een groot deel van haar werknemers geadviseerd om thuis te werken. Naast UWV, Fiscus enz  zijn er ook Mkb bedrijven die, waar de werkzaamheden het toelaten, om thuis online te werken.

Het resultaat van deze gedwongen- en niet eerder gebruikte noodmaatregel is verbluffend. Vooral in de ochtend- en avondspits is het  minder druk op de snelwegen en veel minder drukte op de perrons. Zo wordt de legendarische tekst van Johan Cruyff weer actueel: < elk nadeel hebt zijn voordeel >.

Los van het online werken als geblogd, heeft de huidige crisis nog een ander  voordeel te melden. Ik heb het gevoel, dat men weer naar elkaar omkijkt. Vooral de kwetsbaarden in deze samenleving krijgen, ondanks hun isolement, in veel gevallen weer aandacht. De steeds voorkomende zin: “kan ik iets voor u doen” schijnt toch niet geheel uitgestorven te zijn. Het gaat te ver om te bloggen, dat wij, als mensheid een ommekeer in onze regelmaat nodig hadden. Niemand, maar dan ook echt niemand zal de opgelegde dwang van een Coronavirus als prettig ervaren.

Hopelijk blijft de preventieve drang om als persoon goed op je gezondheid te letten overeind. Helaas moet je altijd door iets, dat minder prettig is, erop worden gewezen, dat het anders moet. De tijd zal het leren.

6 gedachten over “Als onze regelmaat wordt ontregeld.

 1. Door Corona maken we een pas op de plaats met een saamhorigheid dat ons te denken geeft. In een tv spotje zien we dat we naar om moeten kijken! Dat noemen ze in Twente Noaberschap” .
  Na de crisis zien we wel weer, dan is het weer anders.
  In principe draait het om de financiën.

 2. Prachtig geschreven klaas ik denk er net zo over je slaat de spijker op z’n kop

 3. Als wij, als simpele mensheid, ons met ons gezonde verstand en naar ik hoop ook met lichamelijke gezondheid weten te schikken in de huidige nare situatie, zal er ná deze periode een algehele sociaal-maatschappelijke hèrschikking plaatsvinden waardoor veel zaken ànders zullen zijn dan voorheen maar die ons”rijker” maken en ons hopelijk dichter bij ons zelf en bij elkaar brengen. Wij hadden helaas ons bestaan zó ingericht dat er een hoge menselijke prijs betaald dient te worden om te krijgen wat we ooit hadden. Als mijn veronderstelling bewaarheid wordt zullen we beslist geen “hemel op aarde” hebben, maar….., belangrijker…., het voelt zéker niet als een “hel op aarde”!
  Vóór het zover is en voor nù: sterkte, gezondheid en “zin in het leven” gewenst.

 4. Met interesse heb ik jouw beschouwing gelezen.
  Mooie constateringen en vooral waarheden.
  Groeten aan Aagje en nog een fijne avond.

  Hans en Jolanda

 5. Mooi getypt Klaas.

  Ik maakte in het begin grappen erover. Maar dat is nu wel 75% minder. Ik houd wel van grappen maken en kan me soms niet inhouden. Maar het voelt zuur aan met #corona #covid-19.

  En het is goed gezegd in het begin van deze weblog. Het is inderdaad overgewaaid naar heel de wereld.

  Het ontbind de samenleving dat ook weer bind.

  Ik had nog een filmpje gemaakt die staat op dailymotion met klappen dus applaus voor iedereen die met die corona gedoe te maken heeft. Getiteld met daar bij de link: ” klappen voor iedereen covid-19 corona dinsdag 17-3-2020 ” – https://www.dailymotion.com/video/x7srm04 – Ik had daar vergeten de supermarkt mede werkers te nnoemen maar in het bgin van de video en in de titel staat iedereen.

  Groeten van webmeester Marko Zwier.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.