Niemand vind je zomaar aardig

Niemand vind je zomaar aardig

Oh, het lijkt allemaal zo onschuldig en goed bedoeld, maar ook de medaille van eerlijk zijn en vriendelijk lijken, heeft een keerzijde. Menigeen van ons kent een dergelijke situatie. Het resultaat van dat goede vertrouwen wordt niet altijd beloond met het te verwachten resultaat. Ergens is het te relativeren. Iemand die iets van je gedaan wilt hebben, zal in eerste instantie, dat op een soms bijna overdreven vriendelijke manier doen, door uw aandacht te vangen.et resultaat

Die aardige handelaar in tweedehands auto’s die zegt, dat alleen de achterruit nog zou moeten worden nagekeken, maar dat “doe ik dan wel” vult hij aan met zijn humor, “ als u wegrijdt “, is te aardig. Wat hij alleen niet duidelijk kenbaar maakt, dat de achterruit, met dubbel r, iets anders is dan de achteruit ( met één r ) dat onderdeel van de versnellingsbak is. Ook het verhaal, dat hij voor de gebreken staat, terwijl het voertuig, dat uw belangstelling geniet, achter hem staat, is niet verzonnen. Wat de rappe verkoper zegt is de volle waarheid. Hij had beter kunnen zeggen, “ik sta voor de gebreken in”. Ach, je moet het zien.

Men denkt zo vaak goed bedoeld met u mee, dat degene die wordt gebeld vaak de clou van het verhaal niet direct kan plaatsen en erin stinkt. Zo ook het verhaal, dat het aantal inbraken stijgt. Als er nu iemand spontaan belt met de bijna preventieve melding, dat het jammer zou zijn, als er bij u ook zou worden ingebroken, dan kan dat als goed bedoeld worden gezien. Of dat de werkelijkheid is, is geen enkele garantie. Alleen al op de puur informatieve vraagstelling: “mag ik ervan uitgaan, dat u al een alarminstallatie heeft” kan uw antwoord verstrekkende gevolgen hebben.

Ach, met een, het was zo’n aardige man aan de telefoon kan geen enkele schade worden verholpen, maar wel worden veroorzaakt. Daarom is het zeer raadzaam bij elk spontane telefoontje op uw hoede te zijn. Op uw hoede zijn, kan voor een groot deel worden ondersteund door zo weinig mogelijk met de boze wereld, die de sociale media heet, te willen delen. Ook het gilde van personen, die in eerste instantie het goed met u voor lijken te hebben, heeft een keerzijde. Zij hebben voordat u werd gebeld zeker de noodzakelijke informatie binnen gehengeld en hun verhaal  is goed voorbereid.

Zie deze tekst nu niet direct als: “een koe is een beest, dus alle beesten zijn koeien”. Er zijn autohandelaren die bonafide zijn en waarop niets is aan te merken. Belangrijk is het, dat u zich realiseert, dat niemand, buiten uw kennissenkring, u zomaar aardig vindt.

Niet alleen op commercieel terrein is men vaak te spontaan aardig. Alle gesprekken die beginnen met:

 • dat leek mij nu echt iets voor jou
 • ik heb nu toch een goed voorstel voor je
 • ik dacht, dat kun jij wel doen

hebben alle gemeen, dat er iets achter zit, waarbij mag worden aangenomen, dat de aanbieder van het ‘ prachtige voorstel ’ er in 99 van de 100 gevallen zelf zeker beter van wordt. Logisch is dat ook. Waarom zal hij zich uitsloven om zonder eigen gewin u een voordeel te gunnen? Wij leven immers in een wereld die steeds vaker wordt gerund, als ik het zo mag bloggen, door ik figuranten. Ik blog met recht figuranten, want figuren stellen soms nog, zowel positief als negatief, iets voor. Een figurant is volgens de Dikke van Dale < acteur die een zeer onbetekenende rol vervult >. De vertaling van acteur wordt in deze blog correct gesteld, omdat de persoon die uit is op eigen gewin een rol vervult. Het legioen, dat zich  bezighoudt om er zelf in eerste instantie beter van te worden, is van een lager segment.

Je mag bloggen, dat de werkelijkheid in onze maatschappij hard aan het veranderen is. Waar men jaren geleden nog iets voor elkaar overhad, los van het eigen voordeel dat geen rol speelde, is de wereld om ons heen verhard. De tijden van vroeger, en laten wij daar eerlijk over zijn, passen ook niet meer in deze maatschappij. Toch ben ik duidelijk van menig, dat het voor een ander iets over hebben in alle eerlijkheid, tijdloos zou moeten zijn.

Daarom is het geven van een spontaan compliment wel eens goed. Ook daarin moet je niet doorslaan. Ooit gehoord in de tv show van Oprah Winfrey, dat het geen kwaad kan dagelijks tegen je kinderen te zeggen: Ik hou van jou. Mijn vrouw en ik spraken af omdat 14 dagen lang overdreven tegen onze kinderen te zeggen.” Ik hou van jou”. Het werkte averechts. Dat moedwillig aardig moeten zijn, werkt gewoon niet. Belangrijk is, dat je weet, wie jou met recht aardig vindt, zonder enig eigen belang.

4 gedachten over “Niemand vind je zomaar aardig

 1. Goeie morre
  Van mij krijg je een welgemeende
  Schouderklopje
  Gr uit zuid Afrika
  En lekkere dag iedereen

 2. EigenAARDIG, ik durf als reactie bijna niets meer te schrijven dat AARDIG leest en klinkt…., alsof ik iets van de schrijver (in mijn voordeel) verwacht. Nou als je dàt denkt, heb je het AARDIG mìs! Dat zit nìet in mijn aard. Als je in dit simpele bestaan van ieder ànder niet méér verwacht dan wat je zèlf kunt geven, zit je denk ik op een AARDIG goede golflengte.
  Ennuuhh, m.b.t. het geschrevene: het leest AARDIG weg, zit AARDIG wat ìn, dus laten we daarom wAARDIG met elkaar om gaan. Als dat lukt is dat méér dan een AARDIGheidje! Als we daarvoor AARDIG ons best doen dan……., moet het lukken!

 3. Hoi hoi Klaas, je moet het gewoon zien! Er zijn genoeg lieve aardige en fijne mensen. Als je hen maar ziet en waardeert. Er is niet eens zo gek veel veranderd met vroeger hoor. O.a. geld, macht, hebzucht, maar vooral de oneerlijke verdeling hiervan is een belangrijke oorzaak. In onze geschiedenis vind je voorbeelden genoeg ;).
  Just my 2 cents.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.