Dat zal toch niet waar zijn…….

Dat zal toch niet waar zijn…….

Als je even niets te doen hebt en je duikt in de landelijke media, dan bemerk je, dat het ene artikel nog meer je wenkbrauwen laat fronsen dan het andere. Je stuitert van de ene kopregel boven een artikel naar de volgende en soms geloof je bijna niet wat je ogen lezen. Zo eind december 2019, oké dat was vorig jaar, maar denk je, dat het de komende periode zal veranderen? Denk met enige stellige overtuiging, dat het verandert in de trant van dat het onbegrip over bovenstaande tekst alleen maar erger wordt. De koppen boven een artikel dragen een steeds grotere verantwoordelijkheid en zullen de discussie over alles onbewust aanwakkeren. Of toch bewust, zeg het maar.

Nu hebben wij ook wel te klagen in ons land. Als je op de wereldkaart kijkt naar de oppervlakte van Nederland ten opzichte van andere landen, dan is de oppervlakte die ons land aangeeft niet veel meer dan een postzegel. Qua oppervlakte stelt het allemaal niets voor. Nee de grotere landen die op de wereldkaart veel meer voorstellen, daar straalt een kracht van uit. Maar denkt u nu echt dat het in die andere landen beter is dan in ons, zoals dat zo mooi heet “ons kikkerlandje”.

Waar velen zullen hebben gedacht, dat de benaming kikkerlandje op de bewoners van de vele sloten en vijvers in ons land slaat, heeft men het onjuist.  Van kikkers wordt gezegd dat ze koudbloedig zijn. Nederlanders hebben een koudbloedige aard, dat wil zeggen, dat wij niet romantisch zijn en ook niet heel erg opvliegerig zoals de mensen in warmere streken. Natuurlijk ontkom je er niet aan om deze benaming helemaal los te zien van de bewoners van onze sloten en vijvers. Onze ‘stamvogel’ de ooievaar houdt van kikkers en wie nog steeds in de ooievaar gelooft, zal de term kikkerland des te beter begrijpen.

Als het dan zo slecht zou gaan, zoals sommigen doorlopend lopen te klagen over de Nederlandse maatschappij, maar hoe slecht hebben wij het dan? Mag je het nog slecht noemen, dat velen financieel de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen? Ik ken zelfs een incassobureau, dat jaren achtereen de werkwijze huldigde door van 19 december tot 2e week januari geen incasso werkzaamheden uit te voeren. Waarom men dat deed? Men ging ervan uit en de werkelijkheid komt vreemd over: “mensen met schulden moeten wel in de rustperiode als genoemd, vuurwerk kunnen kopen”. De ene schuldhulpverlening naar de andere wettelijke saneringsmaatregel wordt de grond uit gestampt en de leden van onder andere de betreffende doelgroep knalt voor ruim 77 miljoen aan vuurwerk de lucht in. Dan moet je nog iets verder denken, want dit gigantische bedrag heeft alleen betrekking op de legale verkoop. Binnen het bankwezen zal men lachend aangeven: “kijk dat noem je nu het verdampen van geld”

Nee het is dan moeilijk te blijven suggereren, dat veel mensen financiële problemen hebben. Als je een doelgroep erop aanspreekt, krijg je al snel antwoorden in de trant van: “wij mogen toch ook wel iets extra’s”. Elk mens is vrij in zijn of haar doen en laten, maar probeer dan wel de werkelijkheid onder ogen te zien.

Verder gaat het allemaal goed in ons land. Wel schijnt het steeds vaker de gewoonte te hebben afwijkend gedrag te tonen als het gaat om suggestieve wensen. Zo hoorde ik, dat steeds meer mensen, ik zal het langzaam bloggen……p  r  a  t  e  n   tegen hun staatslot als er zich weer een trekking aandient. Ik vroeg mij ook al af hoe het kwam, dat de werkenden binnen de psychiatrie het steeds drukker krijgen. Praten tegen een staatslot om op die manier te denken of te verwachten, dat het in je bezit zijnde  lot wordt beloond met een prijs. Hoe simpel kan men zijn? Kan mij een situatie voorstellen, dat er met verloop van tijd zelfs praatgroepen zullen komen met daarin personen die een lot hebben van de Staatsloterij, dat niet binnen de prijzenpot is gevallen..

Het valt mij steeds vaker op, dat wij, als bewoners van ons land, ons op sommige fronten  vreemder  zijn gaan gedragen dan jaren daarvoor. Denk dat het ook door de sociale media komt, want iedereen heeft direct een mening. Als je een deel van een mening van een ander opneemt en verder stukjes van anderen combineert met jouw mening, dan kan het voorkomen, dat jouw mening, waarvan jij denkt dat het de juiste is, versnipperd wordt gepresenteerd.  Hopelijk is het nog te volgen.

Wij doen het er maar mee. Er is ook geen weg terug. Zag eens een spreuk op een koffer van iemand die uit een psychiatrische inrichting was ontslagen. “En weer terug in de maatschappij? En….hoe bevalt het?

Reageren is niet mogelijk.