Er hangt een prijskaartje aan.

Er hangt een prijskaartje aan.

Ons leven op deze aardkloot, om maar eens iets te bloggen, wordt regelmatig bepaald door het eraan verbonden prijskaartje. Oh ja, ik weet het, voor niets gaat de zon op. Zo’n klein kaartje, soms in de vorm van een stickertje met daarop een combinatie van cijfers bepaalt, dat niet alles gratis is. Steeds vaker vraag ik mij af hoe belangrijk is het steeds te moeten realiseren, dat een prijskaartje, zowel letterlijk als figuurlijk, zo’n belangrijke rol in ons leven is geworden.

Als wij het op de keper beschouwen, dit is een oude zegswijze voor iets nauwkeurig te onderzoeken, dan is een prijskaartje (n)iets meer dan een (n)ietszeggend stukje papier of sticker waar een prijs op staat genoteerd. Niets meer en zeker niets minder, maar de gemuteerde waarde  spreekt boekdelen. Veelal heeft de waarde te maken met het te betalen bedrag, maar hoe vaak wordt het niet figuurlijk bedoeld als de waarde of de prijs die men met de losse pols of zelfs “met  een natte vinger “ eraan verbindt.

Een goede kennis van mij had ooit eens gehoord, dat het opvoeden van een kind en dan spreek ik van jaren geleden, toch wel beraamd mag worden op een  aanzienlijk bedrag. Zo las ik op Wikipedia, dat   de kosten stijgen met de leeftijd: een kind van 12 jaar oud kost gemiddeld € 720,00  per maand, op achttienjarige leeftijd is dat al ruim  € 864,00. Een kind opvoeden van 0 tot 18 jaar kost een gemiddeld gezin ongeveer € 150.000,00. Toen hij zijn vrouw erop aansprak met de woorden: “wij hebben geen kinderen, met andere woorden ‘ waar heb jij dat bedrag gelaten ‘ moest de vraag onbeantwoord blijven. Zo kun je dat natuurlijk ook nooit stellen!

Om maar een ander voorbeeld aan te halen. Roken is ongezond en hoe vaak hoor je niet de veelzeggende opmerking. “Ben jij gestopt met roken?  Wat zal jij nu veel geld overhouden”. Je geeft, als je gestopt bent met het roken geen geld meer uit aan het kopen van shag of sigaretten. Je bespaart op die uitgaven door niet aan je, mag ik het zo bloggen, verslaving, geld te besteden,  maar waar blijft dal bedrag dan, dat je wel zou hebben uitgegeven.

Denk dat beide voorbeelden als bovenstaand geen direct antwoord zullen opleveren. Je kunt niet bloggen,  dat het geldbedrag door het niet uit te geven nu ergens geparkeerd staat. Het zou wel zo kunnen zijn, door het vaste bedrag, dat je kwijt zou zijn, toch betaalbaar te stellen door het over te schrijven naar een extra rekening als “ “iets achter de hand hebben”. De vraag blijft, “wie doet dat?”

Als je de uit gespaarde kosten niet reserveert, in de trant van anders was ik het geld ook kwijt geweest, dan kun je nooit zeggen, dat je geld hebt overgehouden. Andere aankopen zullen de waan van het besparen van geld teniet doen.

Er hangt een prijskaartje aan. Wat een uitdrukking. De Dikke van Dale, mijn ondersteuning in de teksten, schrijft over prijskaartje:  < kaartje waarop de prijs van een artikel is vermeld > < aan dat voorstel hangt wel een prijskaartje > 

Prijskaartje kent, zoals blijkt uit het bovenstaande, twee betekenissen. Het letterlijke prijskaartje en de figuurlijke weergave waarbij wordt aangegeven, dat de actie in de ruimste zin van het woord, die je wilt ondernemen, geld gaat kosten. Mag je dan bloggen, dat een prijskaartje, zowel letterlijk als figuurlijk bedoeld, te maken heeft met het bepalen van een waarde? Mijn vraag blijft dan, maar wie of wat is dan doorslaggevend om de waarde te bepalen. 

Zo kost brandstof per liter een bedrag. Als je dan vraagt wat kost een druppel brandstof dan is daar geen waarde aan te koppelen. Als men zou aangeven, dat een druppel brandstof in feite niets kost dan loopt een pomphouder toch het risico dat een klant zegt: “een druppel brandstof kost niets? Mooi dan laat ik mijn tank wel vol druppelen. Leuk geblogd, maar wat heb je aan deze suggestieve houding. Er hangt een prijskaartje aan kun je niet los zien van het begrip waarde bepalend of zelfs waardevol. Aan alle zaken waar men aan is gehecht kan een waarde worden geplakt.

De ene keer is het een figuurlijke- en een ander moment een letterlijke waarde. Het simpele prijskaartje heeft binnen onze maatschappij een grotere- en zelfs ingrijpende waarde dan men er in eerste instantie aan hecht. Misschien is het daarom belangrijk om in stijl van de blog te blijven, de waarde van alles te waarderen. Ook al is het de waarde van je leven, de gezondheid, want zelfs daar hangt een prijskaartje aan. Helemaal in deze tijd is je gezondheid prijzig…. “made in China”, daar keek je begin maart 2019  toch anders tegenaan.

3 gedachten over “Er hangt een prijskaartje aan.

 1. Helemaal waar overal wordt zo’n stom kaartje aan gekoppeld terwijl aan zoveel dingen de waarde niet uit te drukken is.

 2. Mooi betoog van een denker,publicist,journalist en bovenal een goede vriend.
  Visie op dingen hebben is een kwaliteit.
  En dat blijkt hieruit.
  Groetjes vanuit Oldenzaal en een mooie dag.
  Hans

 3. Laten we ons gelukkig prijzen dat wij in ons leven de prijs kùnnen betalen voor wat we nodig hebben en de prijs mòeten betalen voor wat ons overkomt. Zéker zolang er in ons bestaan waarden zijn waar elk prijskaartje tè klein voor is.
  Deze mooie blog is een goede aanleiding om ons hiervan bewust te zijn. En, mooi hè, aan zo’n blog hangt geen…….prijskaartje. Dat is prijzenswaardig!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.