Maar je kunt ook niet zonder

Maar je kunt ook niet zonder

Op onze aardbol is geen middel, hoe je het ook noemen mag, te vinden, dat zoveel aspecten met zich meebrengt als geld. Dit woord, dat slechts uit vier letter bestaat, kan worden gekoppeld aan macht en onmacht en aan rijkdom en armoede.  Wij kunnen niet zonder dit middel, maar soms moet je heimwee hebben naar de oude- en vertrouwde methode van betalen van goederen en geleverde diensten, de ruilhandel.

Natuurlijk zou de omslag van het huidige geld, in welke vorm dan ook, naar de ruilhandel een te grote stap zijn. Je zou kunnen bloggen, dat wij, ondanks de onhebbelijkheden van dit betaalmiddel, toch tegenstander zijn van geld ten opzichte van ruilhandel of welke vorm van betalen van goederen en diensten dan ook.

De vraag die mij ooit eens gesteld is, luidt: ” zou je ”,  ik dan niet persoonlijk, maar in het algemeen gezien,  “ zonder geld kunnen “. Er zal, stel als dat zou worden besloten, veel zaken moeten worden aangepast. Aangezien, dat deze omslag, hoe kun je het verzinnen,  nooit zal worden uitgevoerd, zal de wereld er  geheel anders uit gaan zien.

Misschien zal er door het ontbreken van, zoals het soms wordt genoemd, “ het slijk der aarde “ de rust op deze aardkloot  terugkeren. Waar nu regelmatig een  bloedige strijd wordt gestreden om geld, zal niemand in mijn ogen een gevecht voeren over een zak aardappelen of een berg spruitjes. Je kunt nooit zeker zijn van deze suggestieve gedachte, want de strijders blijven mensen heten.

Wie in deze wereld, maar je moet het zien in het vervolg van deze fantasie blogtekst, gebruik maakt van het girale betalingsverkeer, betalen via een overschrijving of via de pin, ziet ook geen geld. Ergens wordt het te betalen bedrag van onze, visueel onzichtbare, “ hoeveelheid “ geld, in mindering gebracht. In eerste instantie kun je vaststellen dat je kunt betalen  zonder visueel het te betalen bedrag in contanten te zien.

Kun je geld nu koppelen aan waarde of wordt de waarde bepaald door het artikel, dat je belangstelling heeft en waardoor je een bepaald bedrag gaat betalen. Nu ik deze blog in een tekst verwerk, bemerk ik, dat er zich  problemen aandienen. Als werknemer van een  bedrijf hoe zou je moeten worden beloond voor de door jou uitgevoerde werkzaamheden? In die situatie past geen ruilhandel, maar eerder een betaling in natura. Gaan wij even verder, hoe kom je dan met je werkgever overeen waarin jij voor je werkzaamheden wordt uitbetaald. Zo zal een werknemer met het oudste beroep, niet wat u denkt, maar een timmerman, zich uitlaten kunnen laten betalen in spijkers. Jozef, lees de Bijbel, was timmerman. Herman Finkers noemt hem zelfs “spieker Jozef”

Het is bekend, dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld werkt het ook niet. Wij leven nu eenmaal in een maatschappij, die erop is ingericht, dat geld een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven is geworden. Daarnaast realiseren wij ons terdege, de meldingen in de media zijn bekend, dat geld in veel gevallen een strijd ontboezemd, waar niemand op zit te wachten.

Wat is nu geld? Bijna mijn vriend en toeverlaat, de Dikke van Dale, zegt over geld: algemeen ruilmiddel van metaal of papier. Als er als definitie van geld nu wordt aangegeven ruilmiddel, dan ligt het woord van ruilhandel toch onder handbereik? Als je het goed bekijkt, wordt er nu ook al, middels het geld, geruild van eigenaar.

Geld blijft de gemoederen bezighouden. Verder blijf ik mij afvragen hoe geld kan verdampen. Het is mij nog steeds niet duidelijk, wie dan die damp opvangt en profiteert van het verdampen inzake het minder waard worden van geld. Een euro die ik in mijn portemonnee heb, kent bij mij nog steeds de eigen waarde. Alleen op de mark was uw gulden een daalder waard. Laten wij niet moeilijk doen. Het geld is natuurlijk gekoppeld aan de waarde van het goud. Misschien een optie om toch die regenboog in de gaten te houden, want daar schijnt onze goud voorraad te liggen.

Het is inmiddels bekend, dat Volendam groot voorstander was van de overstap van de gulden naar de euro. Toen in de gulden periode, vóór 1 januari 2002, de gulden, maar  ook de Duitse D-Mark verleden tijd werd, haalde Volendam opgelucht adem. Veel Duitse toeristen, hadden voorafgaand aan de euro introductie, de mogelijkheid om bij de aankoop in Volendam te vragen of men in Marken mocht  betalen. (doordenkertje)  (Marken is tevens een voormalig eiland onder Amsterdam) Vanaf 1 januari 2002 is er geen verschil meer in valuta en wordt elke aankoop in Volendam niet meer in Marken betaald, maar in euro’s in plaats van de Duitse valuta.

Reageren is niet mogelijk.