Alweer 75 jaar ( on ) vrede

Alweer 75 jaar ( on ) vrede

Toen begin mei 1945 de handtekening werd gezet, waarin de overgave van Duitsland werd vastgelegd, zag menigeen dat als de lang verwachte vrede. Het is natuurlijk begrijpelijk, dat na vijf jaren van zware onderdrukking door de bezetter elke mogelijkheid om jezelf weer te kunnen ontplooien wordt aangegrepen. Indrukwekkend vond ik jaren geleden de tekst op de achter leuning van een stadsbus. Iemand had in zwarte letters de tekst: “Ik ben van na de oorlog” geschreven en in een geheel ander handschrift stond er onder: “Houden zo”

Na de vijf zware jaren kon met zich weer letterlijk- en figuurlijk vormen en kon worden gewerkt aan de wederopbouw van ons land. Om weer vrij te kunnen zijn in ons doen en laten werd, zonder coming-out, alles uit de kast gehaald.   Niet veel anders dan de betekening van het hedendaagse coming-out vond iedereen het belangrijk weer voor zijn of haar eigen belang te mogen opkomen en te worden geaccepteerd.

De opbouwfase kwam langzaam op gang. Voordat het echter zover was, moest eerst de mogelijkheden om de trein van de opbouw op de rails te krijgen alle hobbels worden verwijderd en de plooien moesten worden gladgestreken. Terugkijkend naar de gloriejaren, eind jaren vijftig en de zestiger jaren, ging het Nederland qua opbouw voorspoedig. Natuurlijk verliep niet per direct alles naar wens, maar het klagen om iets anders te willen doen dan uitvoerbaar was, zit nu eenmaal de Nederlander in het bloed.

Ja dan mag je ook de vrijheid na 75 jaar herbeleven door het groots te vieren. Niet met de insteek om negatief te gaan bloggen, maar wat is vrede. Welke betekenis hang aan het woord vrede. Mijn toeverlaat en bijna metgezel, de Dikke van Dale zegt over vrede:

1 toestand van rust: zijn as ruste in vrede – 2 toestand van normale verhoudingen tussen staten (tegenstelling: oorlog): vrede sluiten – 3 goede verstandhouding – 4 gewetensrust: ik kan daar (geen) vrede mee hebben er mij (niet) mee verenigen

Vier mogelijkheden om duidelijk uitleg te kunnen krijgen over het woord vrede. Wie denkt, dat het uitleggen van de juiste betekenis van het woord vrede gemakkelijker zou zijn dan het tot stand brengen van de betekenis van het woord, komt bedrogen uit. In feite ben ik wel blij met deze conclusie. Mijn insteek is, dat er mag worden gewerkt om een vrede tot stand te brengen en te stabiliseren.

Ga er maar aanstaan. Welk nummer van de 4 mogelijkheden geniet nu de voorkeur? Mijn voorkeur durf ik niet direct kenbaar te maken, want naast mijn onpartijdigheid probeer ik, als blogger, objectief te zijn.  Hoe bewaar je de vrede door te kiezen voor een juiste betekenis van het woord vrede?

Als wij nu eens kijken in de Tweede Kamer hoe men zich figuurlijk inzet voor punt 3. Men streeft erna om een goede verstandhouding te bewerkstelligen. Als ik zo die bijna soapachtige toestanden zie, ben ik bang, dat het niet vreedzaam mag worden genoemd. Dan hebben wij het over een groep mensen die door ons zijn gekozen om de vrede in ons land en daarbuiten stabiel te houden.

Je mag dan toch stellen, dat het leven in vrede, op het moment dat ik dit schrijf, najaar 2019, een wijd- en zijd breed aandachtsgebied is. Geen vrede hebben, wil natuurlijk niet zeggen, zie de diverse  mogelijkheden volgens de Dikke van Dale, dat wij in je in oorlog moet zijn. Maar om nu te stellen, dat wij met diverse omstandigheden ‘er vrede mee hebben’ is ook weer iets anders.

In de jaren van de Tweede Wereldoorlog werd ons kikkerlandje daadwerkelijk bezet door de Duitsers. Zoals ik al blogde, op persoonlijke titel, is die periode afgesloten. Er volgde wederopbouw als omschreven en de toekomst werd verder gestalte gegeven. Nederland is momenteel op fronten een vrij land. Toch voel ik, terwijl ik geen tegenstander van het lidmaatschap van de EU ben, de regel- en wetgeving vanuit  Brussel als enigszins bedreigend.

Kijk maar eens wat er de afgelopen periode ons allemaal is opgelegd van ‘buitenaf’. Denk daarbij maar eens aan de A.V.G. de private wetgeving die in op 25 mei 2018 het daglicht zag en die zou moeten waken over onze prive situatie in de ruimste zin van het woord. Nogmaals, als geen tegenstander van het EU lidmaatschap, want zonder kun je niet volgens mij, ben ik met die regel- en wetgeving het zeker niet altijd eens. In onze situatie, zonder in staat van oorlog te zijn, heb ik moeite met het begrip vrede. Slechts vijf letters, die ergens voor zouden moeten staan, dekken soms de lading niet. Wij, in ons kikkerlandje, hebben er mee moeten leven, dat er binnen onze landsgrens niet wordt gevochten. Letterlijk bedoel ik dan, figuurlijk zijn de kaarten anders geschut

Eén gedachte over “ Alweer 75 jaar ( on ) vrede

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.