Wanneer komt het “ Kabinet uit de kast “

Wanneer komt het “ Kabinet uit de kast “

Binnen de bevolking van ons land heerst al geruime tijd het gevoel, dat er bij het Kabinet iets zit, dat niet helemaal strookt met de werkelijkheid. Diverse meldingen geven al aan, dat er een sfeer heerst, die vragen opwerpt.  Natuurlijk is een coming out, waarbij men erkent dat de doelstelling niet haalbaar is, niet altijd even gemakkelijk. Steeds vaker ervaar je als burger, dat het beleid alle kanten op gaat en veel tekst en uitleg door menigeen wordt gezien als een leugen. Daarom is het niet meer dan logisch door gewoon te vragen om eerlijk voor de mening uit te durven komen.

De beste manier van handelen is nog steeds direct te laten zien, waar je, als Kabinet, voorstaat. Het steeds wegdraaien van je feitelijke identiteit verhoogt het stellen van vragen en vooral vage vermoedens en dergelijke omstandigheden komen de waarheid niet ten goede. Daarom het verzoek: “kom als Kabinet uit de kast” en verklaar, dat je niet in staat bent om je opdracht, het regeren van ons land, naar wens uit te voeren.

In dit digitale tijdperk, waarin iedereen wel een mening heeft, worden vaak dingen door elkaar gehaald. Er is een daadwerkelijk verschil tussen regering en Kabinet. De  regering van ons land wordt gevormd door de Koning en de ministers. Het Kabinet, je kan stellen, de kast waar alles is ingepakt, wordt gevormd door de ministers en staatssecretarissen.

In tegenstelling tot het vermoeden, dat met het woord kabinet een grote kast wordt bedoeld, kent dit woord Kabinet binnen een regering een andere betekenis. Met Kabinet wordt hier een bestuursorgaan bedoeld van hooggeplaatste leden van een regering. Vaak vormt het Kabinet binnen de regering de uitvoerende macht.

Laten wij eerlijk zijn. Over de ware identiteit van het Kabinet bestonden al ruime tijd vragen. Het was binnen een mum van tijd niet meer duidelijk, wie voor welke taak stond. Helemaal op het terrein van de veiligheid dwarrelden er diverse suggesties. Waar het op de veiligheid van de bewoners van Nederland  aankomt, lieten de betreffende bewindslieden regelmatig steken vallen. Het is ook geen gemakkelijke klus om als nieuwe minister het leger ambtenaren op een ministerie te  motiveren en daardoor te activeren.  Op verschillende ministeries hebben ambtenaren zo hun  eigen werkwijze. Denk daarbij aan de bonnetjes affaire bij Veiligheid en Justitie of de toeslagenwetgeving binnen Financiën.

Toch heeft het geheel een neerslag op de bevolking. Hoe je het wendt of keert, je kunt nadien altijd even je handen wassen, wij zitten er wel mee. Uitkomen voor je identiteit moet geen cultuurvernietiging worden. Ondanks het gegeven, dat men als  “ Kabinet uit de kast komt “, moet dit geen basis worden om geen vertrouwen meer te hebben in de politiek. Zelfs het woord vertrouwen durf ik in deze situatie niet op een weegschaaltje te leggen, wat de functie of taak ervan betreft. Misschien is een omschrijving van het woord vertrouwen: er wel of geen zin er meer in hebben, een betere woordkeuze.  Ook met deze bijna wankele- en enigszins suggestieve weergave, daar moet je het dan maar mee doen.

Natuurlijk is een coming-out in deze wereld gelukkig schering en inslag. Voordeel daarvan is, dat men dan durf te zijn wie men is en voor je ware ik durft uit te komen. Uitkomen van je ware ik geldt niet alleen voor natuurlijke personen, lees man of vrouw, maar ook voor personen met het etiket bewindslieden. Het siert je om eindelijk, na al het gedraai, oneerlijk zijn en vul zelf maar een aantal situaties in,  naar buiten te komen, de coming-out,  met de bevestiging, dat je de taak die je had moeten uitvoeren, niet naar wens heb kunnen vervullen. Wijlen conferencier Wim Kan sneed ooit eens het onderwerp abortus aan. Hij bleek er tegenstander van te zijn. Wel vroeg hij zich af wat je zou kunnen doen tegen een ongewenst ministerschap.

Ik heb gekeken op marktplaats en er staan nog voldoende kabinetten ter overname te koop. Weet je, soms zie ik het Kabinet als een te kleine bikini. Ik vraag mij dan af hoe het kan blijven zitten, maar hoopt dat het valt.

De tijd zal het leren. Of omvallen van het Kabinet een oplossing biedt, weet niemand. Wel staat vast, dat het rommelt in den Haag. Voor velen is de stabiliteit ver te zoeken en één ding is zeker, dat alles onzeker is.  Het is inmiddels bekend, dat nieuwe bezems schoonvegen, maar of zij de hoekjes ook meennemen.

3 gedachten over “Wanneer komt het “ Kabinet uit de kast “

  1. Zo ,, die komt lekker door,laat de bikini maar uit , bij deze ,
    Ik Copier deze blok, en breng hem , nee stuur hem naar Mark toe

  2. Goed verhaal. Ik vermoed dat bij het vallen van dit kabinet er in grote mate gefeest zal worden door vele inwoners in ons land. Op 1 voorwaarde dat het vuurwerk geen rotjes en vuurpijlen mogen bevatten.

  3. Kabinet? Dat is toch een kast met een slot. Zolang er een coalitie gevormd blijft worden zal er altijd een slap aftreksel overblijven van verkiezingsbeloftes. Geen coalitie betekent dat elke partij moet proberen een meerderheid voor allerlei voorstellen te krijgen. Dan heb je een democratie.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.