Waarom vinden wij dat zo gewoon?

Waarom vinden wij dat zo gewoon?

Hoe vaak hoor je niet, “ maar dat is altijd zo al geweest “. Zonder er verder bij na te denken, wordt een situatie in feite geaccepteerd en vervolgen wij ons weg. Je kunt je hierbij afvragen of de kromme situatie ons niet interesseert of zijn wij mensen zo murw geslagen door allerlei oorzaken, dat die ene domme weergave ervan er in feite niet meer toedoet.

Het zal een afwijking van mij zijn, laat ik u voor zijn om hierop te reageren, maar ik zie regelmatig omstandigheden, dat ik denk:  “ waarom vinden wij dit zo gewoon ”. Waarom zegt er nu niemand iets van en doet men er iets aan om het ingeburgerde  feit recht te zetten. Laten wij eerlijk zijn, dat wij ondanks het rechtzetten van een krom gegeven het leven gewoon doordendert en u bij de kassa in de supermarkt gewoon moet betalen. Met andere woorden, waar maken wij ons druk om.

Zo heb ik mij wel eens de vraag gesteld: < waarom zijn er onderbroeken in verschillende kleuren te koop? >  Heeft zo’n kleur een functie en wat zou het veranderen aan de situatie, als alle onderbroeken een standaard kleur zouden hebben?  In feite is een onderbroek het enige kledingstuk waar je niet mee hoeft te showen. Laten wij het er maar ophouden, dat ik het te kort door de bocht zie en erop uit bent, dat de lezers van mijn blog, toch wekelijks goed voor ruim 1500 bezoekers, gaan reageren.

Toch zijn er andere toestanden, die wel onderdeel van ons leven zijn geworden, maar niet per definitie logisch zijn. Wat dacht u van onderstaande vreemde informatie

waarom gaat het bezorgen van een pizza sneller dan het arriveren van  een ambulance

waarom is er bij een schaatsbaan altijd een parkeerplaats voor gehandicapten

waarom  doen vrouwen bij het aanbrengen van mascara, dat altijd met hun mond open

waarom is het woord afkorting zo lang

waarom is het vreemd om Windows op de computer af te sluiten door op de Startknop te drukken

waarom wordt een naald gesteriliseerd die wordt gebruikt voor euthanasie

waarom drukt men steeds harder op de knoppen van een afstandsbediening als men weet dat de batterijen leeg zijn

waarom staat het bordje van “verboden op grasveld te lopen” altijd midden op het grasveld

waarom is een vliegtuig nog steeds niet gemaakt van hetzelfde materiaal als de black box, die fel rood is, maar toch onverwoestbaar is

waarom noemt men, als vliegen zo veilig is, de aankomsthal Terminal

Het zal wel zo zijn. Je kunt ook stellen, men weet niet beter of misschien wel niemand heeft er behoefte aan gehad om dergelijke omstandigheden anders te zien. Waarom, ja eigenlijk waarom dan? Waarom is een woord dat antwoord moet geven op een oorzaak of een reden.

Toch lijkt het geven van een oorzaak of een reden waarom de genoemde feiten zo zijn niet een gemakkelijke opgave. Mijn zoon gebruikt regelmatig de opmerking: “Maar er is wel over nagedacht, alleen niet lang genoeg”.  Vreemd blijft het, dat wij in deze maatschappij, waarin menigeen alles in het werkstelt om duidelijkheid te hebben of te krijgen, in de genoemde  situaties zich niet buigt over feiten die niet logisch zijn en het bij dat gegeven laat.

Zo hoorde ik enige tijd geleden, dat men bij een gemeente wekelijks de werkvoorraad opmeet. Aan het einde van een “werk” week probeert men inzicht, maar ook overzicht te krijgen in de hoeveelheid werk. Alleen lijkt het niet logisch, dat men voor de meting van de voorraad de ordners opmeet. Laat ik het voorzichtig stellen, maar bij het verminderen van de voorraad in de ordner, zal de afmeting van de ordner aan de buitenkant niet veranderen. Toch wordt wekelijks deze handeling in alle ernst uitgevoerd. “Ach”, zal de reactie wel worden, “dat doen wij al jaren zo”.

Waarom, vinden wij dat zo gewoon? Nogmaals de vraag, dat niemand reageert op bijvoorbeeld waarom een bordje “Verboden op het grasveld te lopen” niet aan de rand van het grasveld is geplaatst, maar midden op het veld. Niemand zal, vanaf de rand kunnen lezen, welke tekst het bordje aangeeft. Met andere woorden om de tekst te  lezen, zal men het veld moeten betreden, wat wordt afgeraden.

Bij dergelijke situaties moet ik altijd denken aan dat vliegtuigje, dat boven de snelweg vliegt met achter zich het spandoek: “houdt uw ogen op de weg”

Eén gedachte over “ Waarom vinden wij dat zo gewoon?

  1. Waarom is deze blog nog beter als de voorgaande,ik geniet elke Keer weer van de woensdag ,als ik de mail open, en me laat verrassen wat de heer Klaas nu weer brengt

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.