De juiste keuze maken

De juiste keuze maken

Het is mij opgevallen, dat één van de belangrijkste woorden in onze Nederlandse taal zonder meer het woord vergelijken is. Dagelijks wordt door veel mensen, bewust- of zelfs onbewust, de doelstelling van het woord vergelijken geraadpleegd.

Vergelijken wil zeggen, volgens de Dikke van Dale, naast elkaar plaatsen van een toestand om te kunnen oordelen. Het naast elkaar plaatsen, in figuurlijke zin, om een situatie of goederen te kunnen beoordelen, doen wij, als mensen, dagelijks.

Voorzichtig durf ik te stellen, dat discrimineren toch ook te maken heeft met het vergelijken of zijn de kaarten hier anders geschut. Misschien moet je in de zoektocht naar het verschil tussen vergelijken en discrimineren concluderen, dat je bij vergelijken de keuze gaat maken tussen twee of meerdere mogelijkheden en dat je bij discrimineren een bepaalde doelgroep in onze maatschappij achterstelt. 

In grote lijnen komt het erop neer, dat je in het maken van je keuze hoopt de juiste beslissing te hebben genomen. De buitenstaander kan hierbij nooit zeggen of  op een andere manier aan je duidelijk maken, dat je de verkeerde beslissing hebt genomen.

Laten wij vooropstellen, dat niemand op dezelfde manier de zaken beoordeelt en wikt en weegt, zoals jij dat doet. Je kunt alleen in het vaststellen van je keuze gelijkgestemden tegenkomen, die het met je keuze eens zijn. Zelfs dan, ook al heb je in het bepalen van je keuze lotgenoten, dan nog kan je keuze niet correct zijn. Achteraf kun je dan gaan afvragen, waar lag nu het moment, dat ik en met mij zovelen, het toch verkeerd inschatte.

Het maken van een keuze is veel omvattend.  Gelukkig heb je geen vaste richtlijnen voor het maken van een keuze en laat staan de juiste keuze. Toch zijn er richtlijnen die je besluit kunnen beïnvloeden.

  • Het antwoord zit in je hart, niet in je hoofd. Meestal wil je keuzes maken met je hoofd. …
  • Wees mild voor jezelf. Het is heel belangrijk, dat je bij het maken van keuzes mild bent voor jezelf. …
  • Leer van je keuzes in plaats van bang te zijn om een keuze te maken. …
  • Maak eens een best case scenario. …
  • Maak van je angst een voordeel.

Vooral het laatst genoemde punt mag extra aandacht. Iedereen kent de zegswijze: ‘een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest’. Probeer daarom de angst om een beslissing te nemen te overwinnen, door vooraf zoveel informatie te leren kennen, dat je weet, dat de keuze die je wilt gaan maken voor een groot percentage als juist mag worden gezien.

Ook mag je jezelf realiseren, dat een keuze nooit de garantie herbergt van 100 %. Zolang je van te voren duidelijk bij jezelf de overweging heb genomen, dat het akkoord is wat je gaat doen, is  het goed.

Het maken van een keuze en daarbij de vraagstelling is, alsof je in een laboratoriums werkt en uit moeten kijken of je geen onjuiste beslissing hebt genomen, moet niet de overhand nemen. Als de besluitvorming zoveel stress met zich meebrengt, is het zelfs correct om in overweging te nemen de beslissing wel of niet te gaan doen.

Over het nemen van de juiste keuze, zwengel je een oeverloze discussie aan. Het zou geen leuke situatie zijn, als iedereen dezelfde keuze zou maken. Gewoon met het bepalen van je keuze meelopen in de livestream binnen je naaste omgeving is zeer zeker geen optie. De situatie zal blijven zoals deze is. Daarom probeer ik, ondanks mijn afkeer van standpunten genomen door derden, elke keuze te respecteren.

Laten wij eerlijk zijn. Al die ervaringen die je achteraf tegenkomt nadat je de keuze hebt genomen, kun je ook zien als een leerproces. Vallen en opstaan zijn elementen in ons leven die je gewoon nodig hebt. Vallen kun je niet leren, het opstaan wel.

Reageren is niet mogelijk.