Respectvol zijn als kerstboodschap

Respectvol zijn als kerstboodschap

In de periode van de donkere dagen aan het einde van het jaar moet ik altijd aan het woord vrede denken. Mijn  steun en toeverlaat, de Dikke van Dale, zegt over het woord vrede, onder andere “goede verstandhouding”. Mag je dan zeggen, dat je bij onvrede kunt spreken van onbegrip of is dat tekort door de bocht.

Het is voor mij nog steeds niet te begrijpen, kijk weer dat onbegrip, dat altijd in de periode voor de ‘donkere dagen van het jaar”, de kerstdagen, in oorlogsgebieden een tijdelijke wapenstilstand kan worden ingevoerd. Nee het moet wel gezien worden als vredelievend, maar dan ook tijdelijk, want men heeft nog wel ruzie, in de vorm van oorlog, met elkaar.  Waarom tijdens met kerst wel een wapenstilstand en niet in de zomer ?

Lange tijd heb ik al het vermoeden, dat de vechtende partijen slechts het uitvoerende onderdeel zijn van het plaatje achter de feitelijke strijd. De bron van al het kwaad zou wel eens op een geheel ander terrein kunnen liggen. Bij de strijd tussen grote partijen, waarbij het woord oorlog wordt genoemd, heb ik het voornemen te vermoeden, wat een zin, dat de wapenindustrie de motor achter het geheel is.

Natuurlijk wordt een dergelijke- en misschien wel gevaarlijke suggestie, per direct ontkend. Nee, niemand zit achter een oorlogsconflict en de vechtende partijen zijn spontaan met elkaar in conflict geraakt? Dat gelooft toch niemand? De wapenindustrie draait toch ook op productie en geld verdienen of kent men daar ook een periode om even lief voor elkaar te zijn?

Onbegrip wordt in het dikke woordenboek weergegeven als: ‘gebrek aan begrip’. Altijd fijn dat er een handleiding onder handbereik is die dergelijke woorden kan verduidelijken. Misschien is het dan een optie om relativerend naar het onderwerp te kijken. Een goede verstandhouding heeft in mijn optiek van doen met respect. Daarom zal bij het streven naar respect en het gunnen van respect voor de ander veel problemen en vooral ruzies voorkomen < hadden > kunnen worden.

Het is nu eenmaal een vast gegeven, dat een koe een beest is, maar zeker niet alle beesten zijn koeien. Je kunt nu eenmaal niet alles over één kam scheren en ervan uitgaan, dat ieder ander mens denkt, zoals jij denkt of doet.

In deze moderne tijd, waarin alles is gekoppeld aan snelheid, is ook onze manier van denken versneld. Je kunt zeggen, dat wij sneller een mening hebben over iemand of over een situatie dan jaren geleden. Niet veel mensen denken eerst na voordat men de kritiek en het ongenoegen kenbaar maakt. Men handelt vaak te impulsief. Ik hanteer steeds vaker het Nivea systeem. Niet Invullen Voor Een Ander.

Met andere woorden de kernpunten voor een goede verstandhouding is bij velen soms ver te zoeken. Het zou, zo aan het einde van 2019, een optie kunnen zijn het voornemen te hebben om alles in het werk te stellen,  respect te hebben voor de ander, waardoor er wordt gewerkt aan een goede verstandhouding. Als die klus kan worden uitgevoerd, mag dat respectvol worden genoemd. Het is de sleutel voor een goede verstandhouding. Zou dat in 2020 dan toch mogelijk zijn om die ander te respecteren?

Ik wens u allen goede kerstdagen.

4 gedachten over “Respectvol zijn als kerstboodschap

 1. Iedereen heeft het recht op zijn eigen wereld. Met andere woorden, iedereen mag een eigen mening hebben. Een overtuiging die mij helpt om te gaan met de verschillen in onze maatschappij. Het is niet zozeer respect naar anderen die maakt dat ik een goede verstandhouding kan hebben met mijn omgeving. Meer nog is het respect voor mijzelf. Accepteer dat de gevoelens en emoties die ik voel het gevolg zijn van de eigen gedachten, het eigen beeld van een situatie dat ik zelf heb geschapen in mijn hoofd. Tja als dat dan gaat over haat en nijd gericht op een ander….. wie heb ik daar dan mee? Juist alleen mijzelf. Dus respecteer jezelf. En neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten. Zo wordt het leven een stuk leuker. Fijne feestdagen!

 2. Dat heb je mooi verwoord ,maar vrede overal zullen we denk nooit meemaken er is altijd wel een die et er niet mee eens is.
  Klaas en Aafke jullie ook fijne kerst dagen

 3. Beste Klaas,
  Zeker goed verwoord, vrede op aarde zullen wij wel niet meemaken, tenzij je gelooft in een religie die dat voorspelt.
  Ik ben opgegroeid met het geloof dat er ooit ☮️ op aarde zal komen, ik twijfel als media hobbyist nog steeds!
  Het verlichte bomenfeest zal de duisternis doorbreken.

 4. Hoi Klaas
  Dat gaan we helaas niet mee maken
  Verders weer werelds geschreven
  Ik vergelijk het met het wereld lied
  Do,nt cry for me Argentina
  Gr jack

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.