Het etiket Integer

Het etiket Integer

Integriteit is een goede karaktereigenschap. Een integer persoon houdt vast aan normen en waarden, ook als deze van buitenaf onder druk staan. Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen. Een integer persoon kan over eigen gedrag en keuzes verantwoording afleggen.

Valt het u ook op,  als lezer, dat er steeds minder rekening wordt gehouden met de normen en waarden in deze maatschappij? Iedereen doet maar en iedereen durft de draak te steken met schrijnende situaties. Misschien komt het door mijn leeftijd, maar ik kan daar steeds minder tegen. Ik moet mij schijnbaar flexibeler qua gedrag van anderen opstellen. Het zal de aard van het beestje zijn.

Vooral de wereld, die sociale media heet, staat bol van de berichtgevingen, die vallen onder de noemer van: “er is geen beter vermaak dan leedvermaak “. Ik vind het onvoorstelbaar, dat sommigen het gepast vinden in de trant van: “ ik bepaal wat wel of wat niet kan “ door berichten op facebook of Instagram te slingeren, die storend kunnen zijn voor anderen. Ik ben van mening, dat je respect moet hebben voor anderen. Het staat vast, dat iedereen een mening heeft, maar  dat wangedrag afgekeurd zou moeten worden. Misschien heb ik wel te lang niets gezegd en probeer ik nu de achterstand in te halen middels het bloggen. Wie zal het zeggen.

Zo werd ik enkele weken geleden op facebook geconfronteerd met een filmpje met als thema ‘Het familiediner”. Het was een persiflage van de tv serie, waarin pogingen worden gedaan om gebrouilleerde familieleden weer samen te krijgen en dat dan de strijdbijl wordt begraven. Goede insteek om de neuzen in de familie wederom dezelfde kant op te krijgen en mocht het niet lukken, dan is het nog altijd goed voor de kijkcijfers.

Op facebook verscheen de persiflage, zoals ik blogde, van “het familiediner”. In het filmpje werden beelden getoond van familie Holleeder, waarin een poging werd gedaan om broer en zussen weer bij elkaar te brengen. Eerlijkheidshalve was ik met stomheid geslagen, dat dergelijke filmpjes met zo’n beladen onderwerp op facebook en andere sociale media kunnen worden geplaatst.  Los daarvan ben ik van mening, dat de gang van zaken rond de rechtszaak van Willem Holleeder in mijn ogen geen schoonheidsprijs verdient. Voordat de rechtbank een definitief oordeel had geveld, wisten velen al hoe een en ander geregeld zou moeten worden. Iedereen had een mening.  Er was al een boek geschreven en in het theater was er een voorstelling.

Ondanks de materie, dien je als medewerker van een organisatie binnen de overheid  respect  te tonen voor een dossier. Bij een buitenstaander, die niet bij de betrokken organisatie werkt, ligt dat anders. Bij mijn vorige werkgever had op het plaatsen van dergelijke filmpjes, die gerelateerd zijn aan een dossier, represaillemaatregelen gestaan.  

Ik blogde al eens: “Nee, nee, nee, nee wij noemen geen namen”. Ook deze keer zullen er geen namen worden genoemd. Wel durf ik, integer, aan te geven, dat de persoon die het filmpje plaatste zeer zeker, in mijn ogen, niet integer mag worden genoemd.  Door het toedoen van de persoon is het duidelijk geworden, dat er grenzen zijn overschreden. Je plaatst toch ook geen grappig filmpje over een uitvaart? Ik weet uit ervaring, dat die branche bol staat als het galgenhumor betreft. Het komt steeds vaker voor, dat op de sociale media bagger wordt geplaatst, waar anderen zich aan zullen storen.

Natuurlijk als je er niet mee geconfronteerd wilt worden, moet je geen aansluiting zoeken bij een sociaal medium. En verder…..ik wil natuurlijk ook wel kunnen blijven bloggen. Stel, dat je niets meer te mekkeren hebt.

Integer zal de komende jaren een steeds grotere betekenis in onze maatschappij krijgen. Door de komst van de AVG wetgeving, 25-05-2018, die de Privacy van iedereen moet garanderen, is het woord integer gestegen op de ladder van belangrijk zijn.

Bovendien is de AVG wetgeving vaag in haar tekst en zeer summier in uitleg. Bijna onbegrijpelijk, want als er privé gegevens worden gelekt, zijn de straffen hiervoor in de vorm van boetes zeer zeker niet mals. Als je informatie opvraagt bij de Autoriteit Persoonsgegevens krijg je als uitleg: “u moet passende maatregelen treffen”. Wat nu de definitie van die passende maatregel is, kan men helaas niet zeggen, want dat verschilt per situatie

Integer, wij zullen er mee moeten leven. Lekken mag niet meer, ook niet door de overheid. Soms lekt het bij de overheid zo regelmatig, dat het bijna een gewoonte begint te worden. Denk dat een Ministerie van Sanitaire Zaken een optie is om het lekken tegen te gaan.

Reageren is niet mogelijk.