Afsluiten is het nieuwe loslaten

Afsluiten is het nieuwe loslaten

Je moet maar durven om iets waarmee je bent opgegroeid en die  situatie in de loop der tijden bent gaan zien als vertrouwd, omdat los te durven laten. Mag je stellen, dat het helemaal niet moeilijk is om iets los te laten of heeft de moed om het wel of niet te doen met iets geheel anders van doen? Loslaten, waar staat dat nu voor?  Mijn steun en toeverlaat, ik zou niet zonder hem kunnen, zegt over loslaten onder andere: < met rust laten; laten rusten > < een probleem loslaten zich er niet langer druk over maken >. Kan niet direct bloggen, dat de tekst en uitleg die de dikke van Dale geeft, overeenkomt met mijn gevoel, wat loslaten ook kan betekenen. Loslaten wil ook zeggen, volgens mij,  een nieuwe start durven maken in je leven en het accepteren.

Loslaten kan met andere woorden betrekking hebben op goederen, maar ook op emoties. Het is zo gemakkelijk om te zeggen: “oh joh, stap erover heen, het komt wel goed”.  Het ongerief is onderdeel van ons leven geworden.  Conferencier Wim Kan zong ooit eens in een conference: ” uithuilen en opnieuw beginnen ”. Daarom is het begrip loslaten of zelfs afsluiten een moeilijk onderwerp. Ik bemerk nu ik aan het bloggen ben, dat ik nog even niet weet welke kant de tekst op gaat stuiteren. Misschien zit in het onbewuste van de mens wel iets, dat  aangeeft dat loslaten en afsluiten moeilijker is dan men verwacht.

Zou het misschien te maken kunnen hebben met een lichte vorm van verlatingsangst? Angst om een oude situatie los te moeten laten en te kijken wat het nieuwe te bieden heeft? Moeilijk allemaal, maar hoe ga je ermee om?  Denk, dat er ook geen duidelijke handleiding voor te vinden is en je in feite toegang neemt tot het ongewisse. Hoop, dat ik de route van de tekst  nu wel in het vizier heb. Iedereen heeft in zijn of haar leven van doen met loslaten en het aangaan van een nieuwe periode.

Zie daarbij maar eens naar de geboorte van je kinderen en de fase waarin zij in de eerste periode opgroeien. Zelfs als zij voor het eerst naar de peuterzaal gaan, is al een beginnende start van loslaten. Oh ja en dan de eerste keer naar de basisschool. Het hoort erbij. Jouw pedagogische insteek komt op een weegschaaltje te liggen, want ik hoor nog dochter- of zoonlief zeggen: “ ja maar de juffrouw zegt “. Wij hebben allemaal die situatie mogen ervaren. Hoe komt het dan, dat je op latere leeftijd gaat terugkijken naar wat je in je leventje allemaal heb meegemaakt? Gelukkig heeft het verleden geen toekomst, maar het is wel de basis voor de rest van ons leven. Daarom moet de bagage die wij met ons meedragen ook niet als een last worden gezien.  Je kunt het verleden ook niet inleveren, maar je moet het wel kunnen plaatsen.

Soms kun je loslaten ook als koesteren zien. Toen ik in augustus 2019 werd getroffen door een herseninfarct heb ik wat ik koesterde, mijn hectische leventje, moeten loslaten. Ik durf nu te bloggen, dat ik het loslaten van mijn hectiek nu plaats als “het is goed zo”.

Met andere woorden aan het woord loslaten kan ook een vorm accepteren, zowel moedwillig als vrijwillig, zijn verbonden. Het is hoe je ermee om durft te gaan en de realiteit ervan wilt inzien. Oké, het is niet altijd gemakkelijk. Dat geldt voor u als lezer van deze blog, maar natuurlijk ook voor mij als blogger.

Hoe komt het dan, dat er toch situaties zijn, die je niet los kunt laten. Situaties waarin je gekrengd wordt door derden. Dat dergelijke situaties bewust, maar ook onbewust, ontstaan doet niet ter zake, maar het houd je wel bezig.

Het heeft een basis. Elke persoon op deze aardkloot, u dacht waar blijft dat woord, heeft een lifestyle die niet altijd bij mede aardklootbewoners in eh.. oh ja, goede aarde valt. Dergelijke toestanden kun je beter zo snel mogelijk achter je laten en….loslaten en afsluiten. Toch kan het voorkomen, dat  op latere leeftijd dergelijke situaties weer ‘helder worden gepresenteerd’. Leuk, maar als je dan een blog schrijft met als tekst:  “is loslaten familie van afsluiten “ en je hoort een preek  over dit thema, dan borrelt die oude materie weer op.

Loslaten, wat een onderwerp. Soms is het moeilijker dan het lijkt. Durf nu ook te bloggen, dat het niet ver van emoties en gevoelens afstaat. Daarom is terugblikken naar het verleden geen basis om iets te durven los te laten.  Soms probeer ik ook afstand te nemen, maar of dat “loslaten” altijd lukt?  Het is niet anders.Toch is het koesteren van de mooie momenten een betere basis om verder te gaan met je leven.

10 gedachten over “Afsluiten is het nieuwe loslaten

  1. Hoi klaas

   Ik ben er nog niet uit wat te doen
   Ik zie elke dag mijn oude huis, waar ik 57 jaar gewoond heb
   Mijn nieuwe stulpje is prachtig, alleen ik slaap voor geen meter daar, dus dat maakt het moeilijk , los laten terwijl ik elke dag er zijn moet, dus heb nog geen keuze gemaakt

 1. Je leven verandert, je leeftijd verandert, alles om je heen verandert, het is een heel groot proces.
  Ik noem het niet afsluiten maar aanpassen, je weet nooit of het wel of niet terugkomt.

 2. Loslaten is natuurlijk niet zo gemakkelijk.
  Je hebt bepaalde vaste gewoonten die volgens jou altijd goed zijn en die volgens jou ook werken.
  Het is dan soms wel lastig om open te staan voor iets nieuws(het nog onbekende)
  Maar in vele situaties zal het toch moeten in je leven.
  Verder is het een prachtig geschreven verhaal.(compliment)

 3. Vanuit de zekere wetenschap dat je het geschenk van het leven ook ooit lòs zult moeten laten zou het voor ons mensen niet zo moeilijk moeten zijn om dingen die er mìnder toe doen óók los te laten. Niets is echter minder waar. Mogelijk omdat zowel positieve als negatieve zaken gevoelsmatig tot je persoonlijkheid horen en “afstaan” van persoonlijkheid ligt niet in onze aard. Afstand nemen van dingen, mensen enz. kan enkel op basis van je verstand. Dat houdt in, hoe méér je open-minded bent des te beter ben je in staat om daadwerkelijk afstand te nemen of àf te sluiten. Hoe meer je het adagium aan hangt van “het loopt wel los” des te gemakkelijker kun je afstand nemen.
  Los laten ontlast en geeft nieuwe levenslucht- en ruimte. Zij die de kunst verstaan van het juiste “los laten” zijn a.h.w. een “verlosser” voor en van zichzelf.

 4. Mijn motto is vaak, om arm het nieuwe en koester het verleden.

 5. Alles gaat voorbij….en loslaten is een van de grote opgaven in het leven.

 6. Loslaten is wat meerdere personen reeds opmerken, niet gemakkelijk, maar je ontkomt er óók niet aan.
  Zoals Herman Nijhuis ook schrijft, is het hebben van een open-mind een belangrijke factor om dat ook tot een succes te laten worden.
  Persoonlijk heb ik moeite om bepaalde dingen los te laten.
  Altijd gehad en zal ook blijven. Ben het met Freddy Zwier eens, je hebt een staaltje schrijfkunst ten beste gegeven.

 7. Voor velen van ons heel herkenbaar. We krijgen er allemaal mee te maken. Soms het los laten helaas wat moeilijker. Anderzijds kan het je iets positiefs brengen.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.