Overleven <> hopawitan

Overleven <> hopawitan

Het lange termijn denken kan in veel situaties werken als een blokkade. Dagelijks worden wij, als bewoners van deze aardkloot, geconfronteerd met de vraagstelling: “hoe kom ik de dag door”. De vraag op zich brengt meer vraagtekens met zich mee dan de werkelijkheid weergeeft. Voor je het weet is de dag weer om en is de vraag automatisch beantwoord. Wie elke dag weer de to-do-lijst doorneemt, vroeger zei men: “wat moet ik vandaag nog doen”, blijft met de vraag zitten: “hoe pak ik het aan”

Survival, het nieuwe woord voor  overlevingstocht,  is een inmiddels ingeburgerd begrip geworden in ons taalgebruik. Het is een woord met een richting. Er zit beweging in. Je kunt bloggen: “je bent ergens aan begonnen en er  is actie  in een  situatie die nog voortduurt”. Voordeel is, dat men actief is om de dag door te komen.

Elk persoon heeft dagelijks met de betekenis van survival te maken. Los van de strekking, dat wij het woord survival te vaak combineren met een sportieve bezigheid, denk aan hardlopen enz. kan het ook op een rustige periode op onze dagelijkse bezigheden betrekking hebben.

Geen mens gelijk, geen dag hetzelfde. Bij het krieken van de dag, zoals dat zo mooi wordt verwoord,  weet niemand hoe exact zijn of haar dag zal verlopen. Op elk uur, ja zelfs op elke seconde van een minuut, kan de voorgenomen route of planning er anders uit komen te zien. Improviseren wordt dan een onderdeel van de dagelijkse overlevingstocht die ons schema van de dag  bepaalt. Dagelijks, laten wij de combinatie uitbreiden. ja dagelijks navigeren wij langs de elementen van de mogelijkheden om uiteindelijk, wanneer de situatie het toelaat, ons bed weer op te zoeken. “Prachtige zin”.

Tussen opstaan en naar bed gaan zit onze overlevingstocht. Ook op een survival door de jungle is van te voren nooit zichtbaar welke oneffenheid je pad zal kruisen. Ook in die situatie krijg je te maken met de weergave van: “maar dat had ik anders willen doen” – “daar had ik niet op gerekend”. In feite is elke dagelijkse figuurlijke remdrempel of hobbel een daadwerkelijk onderdeel van onze bezigheid. Je bemerkt, dat veel situaties die wij meemaken, gecombineerd kunnen worden met een andere situatie. Misschien is daarom, maar je moet het zien, ons leven wel zo interessant.

Hoe overleef ik de dag. Voorop gesteld, voordat je hierover gaat nadenken, is het belangrijk, dat je hoopvol en in goed vertrouwen je dag begint. Hopelijk is alles van de dag hiervoor, ook wel gisteren genoemd, goed afgesloten. Daarom is het erg belangrijk, dat je de dag zonder problemen uit het verleden, kunt beginnen.

Vanzelfsprekend zul je wederom een planning hebben gemaakt met aandachtspunten die je voor de dag op de  rol hebt staan. Ook het hebben van aandachtspunten die je moet afwerken, kun je zien als een survival. Je kunt bepalen hoe werk ik alles af en welke volgorde bepaal ik om uiteindelijk het geplande doel te kunnen bereiken.

Ga nu eens voor jezelf zo aan het einde van de dag, vlak voor het slapen gaan, na hoe je de dag bent doorgekomen. Welke obstakels je bent tegengekomen en welke maatregelen je hebt genomen om door te kunnen gaan met je planning. Al terugkijkend zul je ontdekken, dat je overlevingstocht, pff wat een zwaar woord,  van deze dag goed bent doorgekomen. Je hebt alles in het werk gesteld om door te kunnen gaan en met enige trots heb je alles kunnen afsluiten.

Als je nu terugkijkt, moet je vaststellen, dat je er iets aan heb moeten doen om de dag goed door te komen. Het ging niet allemaal vanzelf en door je levenservaring heb je er iets aan toe kunnen voegen om de dag te overleven.

Dag in dag uit zitten wij in een soort overlevingstocht. Dagelijks zitten wij, zonder daar verder over na te hoeven denken, in ons vaste ritme, waarbij overleven een onderdeel is.  Je kunt voor het woord overleven ook de zin schrijven: hoe gaan wij dat doen.

Voor mijzelf heb ik het woord hopawitan bedacht.  “hoe pak ik het aan”. Hopawitan herbergt een route met betrekking tot iets te doen en je kunt het ook gaan zien als een overlevingsactiviteit. Hopawitan is de Nederlandse verbastering van:  “ ho pakt wie het an ”

Als je elke dag relativerend bekijkt, zul je bemerken, dat je steeds meer ervaring hebt met het overleven en het bepalen van je dagelijkse ritme.  Het is je weer gelukt om een dag af te sluiten en aan een volgende dag te beginnen. Het gaat je lukken, pak die uitdaging.

2 gedachten over “Overleven hopawitan

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.