Mallumse Molen

Mallumse Molen

Naast het plaatsen van blogteksten op de website www.jemoethetzien.nl is de site uitgebreid met informatie over toeristische locaties in de regio Twente en de Achterhoek of Graafschap, zoals dat officieel mag heten.

Onder de rook van Eibergen, ligt enigszins weggestopt, je zou kunnen zeggen: “ Weg van de Snelweg “, de locatie van de Mallumse Molen. Sinds jaar en dag bezoek ik deze plek met plezier en tijdens elk bezoek zie ik weer iets nieuws. Telkens valt het mij op, dat de omgeving blijft boeien en het steeds vaker mijn belangstelling koestert. Door de Corona crisis heb ik geruime tijd geleden voor het laatst deze watermolen bezocht en toen ik enige tijd geleden toch weer koers zette naar deze omgeving, ontdekte ik, je zou bijna bloggen, herontdekte, wederom een detail, dat mij voorheen nooit was opgevallen.

De omgeving van de Mallumse Molen, gelijk aan het bezoek aan andere molens, legt mij altijd een vrijwillige dwang op om het bezoek geen vorm te geven als een bliksembezoek, maar gewoon ruim de tijd nemen om te durven genieten van de omgeving. Vreemd, dat ik bij een molen altijd terug durf te gaan in de tijd.

De Mallumse watermolen is een onderslagmolen, waarbij het water van de beek onder tegen het schoepenrad stroomt, waardoor het draiende schoepenrad naar je toedraait. Bij een bovenslagmolen, waarbij het water via een goot bovenop het schoepenrad valt, draait het schoepenrad van de molen van de bezoeker af. Dit laatste type watermolen komt veelal voor in een heuvelachtig- of glooiend landschap. Deze prachtige Mallumse watermolen ligt aan de Berkel in de buurtschap Mallum in de Nederlandse gemeente Berkelland, op loopafstand van het dorp Eibergen. De Mallumse watermolen was eerder een dubbele watermolen. De huidige molen is de korenmolen, die op de rechtsoever is gebouwd. De molen die op de linkeroever stond, de olie- en eekmolen, is in 1917 gesloopt. Het blijft een onopgehelderd ‘geheim’, waarom het gebruikelijk is, dat korenmolens, die onderdeel zijn van een watermolen, altijd op de rechteroever worden gebouwd.

Behalve korenmolen is de molen ook als pelmolen in bedrijf. Er worden regelmatig op zaterdagmiddagen demonstraties pellen verzorgd. De vroegste vermelding van deze watermolen stamt uit 1424. De molen maakte deel uit van het Hof te Mallum, een leengoed van de Heer van Borculo. De molen was een dwang- of banmolen, wat betekent dat de boeren uit de omgeving verplicht waren daar hun graan te laten malen.

Wie durft niet in gedachten terug te gaan naar het jaartal 1424 en probeert zich een beeld te vormen van het wel en wee in die tijd. Je kunt stellen, dat het bij de molen, voor die tijd, het een drukte van belang moet zijn geweest. Het gezegde, “wie het eerst komt, wie het eerst maalt “ zal in die jaren veelvuldig van toepassing zijn geweest. In de loop der jaren kreeg het bezoek aan de molen, dat geldt natuurlijk voor alle molens, een socialer karakter. Het was, hoe onbegrijpelijk het nu mag klinken, een tijd zonder sociale media. Het woord media moest zelfs nog worden uitgevonden. Waar personen samenkomen worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld.

Dat uitwisselen, als bovenstaand omschreven, is, gezien vanaf 2021, wel bijna 600 jaar geleden. Dacht u nu echt, dat in die tijd geen nieuwtjes en de laatste ontwikkelingen op welke terrein ook, niet werden uitgewisseld? Het bezoek aan een molen was meer dan het laten malen van het graan. Ondanks het gegeven, dat er geen telefoon of andere communicatieve mogelijkheden waren om elkaar te berichten, zullen in de genoemde periode berichten van overlijden, huwelijk en overlijden en andere actuele informatie zullen zijn uitgewisseld.

De locatie om en nabij de Mallumse molen biedt meer. Het prachtige nabij gelegen Muldershoes, waarin een horecabedrijf is gevestigd, mag een fijne- en vooral gezellige opvulling van de locatie worden genoemd. Zie daarom het Muldershoes met al haar culinaire faciliteiten als een bron van rust, waar het goed toeven is. Kijk voor meer info over deze oase van rust op www.hetmuldershuis.nl

Vervolgen wij onze weg over het ‘bruggetje’ bij de watermolen dan ligt aan de rechterhand de prachtige Kruidentuin, die helaas per 30 september 2021, voor dit seizoen, haar deuren sluit. In het seizoen 2022 zal Op Pad zeker aandacht besteden aan deze unieke Kruidenhof. Laten wij de Kruidenhof aan onze rechterhand liggen, dan bereiken wij even later de rivier de Berkel.

De nabijgelegen het riviertje de Berkel biedt eveneens ongekende mogelijkheden om heerlijk te kunnen ontspannen. Gemeente Eibergen heeft de laatste jaren kosten noch moeite bespaard om de Berkel meer onder de aandacht van de dagjesmensen te brengen. Het is zelfs mogelijk met de Berkelzomp ‘de Snippe’ vanaf het haventje aan de Wemerdijk in Eibergen een boottochtje te maken over de prachtige Berkel. De schippers van ‘de Snippe’ bieden de gasten een prachtige- en leerzame tocht aan waarbij u wordt meegenomen naar de flora en fauna van de locatie.

Het is zelfs mogelijk om het varen op de Berkel te combineren met een bezoek aan het Info- en Bezoekerscentrum in het Botenhuis ’t Vonder aan het Koeweidepad te bezoeken.  In het genoemde bezoekerscentrum wordt u een kijkje gegund in de historie over de scheepvaart op de Berkel. Voor actuele informatie verwijs ik u naar het Toeristisch Informatie Centrum in Eibergen, dat telefonisch bereikbaar is onder 0545 – 471911

Mocht u meer informatie willen over de locaties Twente <> Achterhoek, stuur dan even een mailtje naar info@jemoethetzien.nl.


Studio Tubantia - Hier leer je fotograferen

De tips van Studio Tubantia

Wanneer we naar buiten kijken zien we dat de dagen korter worden, de herfst komt er aan met zijn specifieke kleuren in de natuur. Voor veel fotografen het uitgelezen moment om op pad te gaan. Vandaag drie tips over herfstfotografie.

Tip 1 Pas je witbalans aan.

In de herfst is er een grote verzameling van kleuren. De automatische witbalans in je camera is echter niet altijd de beste keuze. Door je witbalans op bewolkt te zetten krijgen de herfstkleuren een extra boost waardoor je herfstfoto nog meer aan kracht wint. Zorg er wel voor dat je dan zo min mogelijk lucht in je foto hebt. Die gaat er onnatuurlijk uitzien. Je kunt natuurlijk ook handmatig de kleurtemperatuur instellen wanneer je de voorinstellingen niet vindt passen.

Tip 2 – Stel handmatig scherp wanneer je in de mist fotografeert

Ga je vroeg op pad is de kans op mist in de herfst zeker aanwezig. Mist zorgt voor licht dat overal gelijkmatig over je onderwerp verdeeld is. Mooie zachte schaduwen zorgen in dit geval voor rust in je foto. Door het gebrek aan contrast kan het zijn dat je camera moeite heeft met het automatisch scherpstellen. Stel daarom handmatig scherp.

Tip 3 – Neem een statief mee

Niet altijd heb je voldoende licht en moet je werken met een langere sluitertijd. De kans op onscherpte is dan groot wanneer je uit de hand blijft fotograferen. Neem daarom je statief mee. Zo krijg je ook bij langere sluitertijden scherpe foto’s. Heb je geen statief? Kijk dan of je je camera ergens op kunt zetten zodat ie stevig staat en je toch die langere sluitertijd kunt gebruiken.

4 thoughts on “Mallumse Molen

 1. Schitterende foto’s van de molen en omgeving .
  Tevens een zeer goede beschrijving van de molen zelf en de locatie eromheen.
  Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar is zeker een optie om er een keer heen te gaan. Is zeker voor iedereen een aanrader.

 2. Zeer zeker de moeite waard om hier heerlijk te ontspannen onder het genot van een lekkere bak koffie.
  Mooie opnamen en de tips om beter te kunnen fotograferen helpen je prima.

 3. Leuk stuk Klaas.
  Je schrijft heel terecht ook over de Berkelschippers.
  De sluis wordt niet genoemd in jouw stukje. Het water waaraan nu de watermolen ligt was vroeger de Berkel. De huidige Berkel is gekanaliseerd omdat Eibergen vaak ’s winters last had van overstromingen. De scheepvaart moest dus de molen kunnen passeren derhalve de sluis waar je ook met de rondvaart doorheen gaat om het terras van de uitspanning te bereiken.

 4. Mooi gedetailleerde beschrijving zoals Freddy Zwier al opmerkt.
  Het is alsof je deze trip / tocht aan den lijve voelt en meemaakt.
  Je hebt er, net als bij andere blogs weer zeer veel tijd ingestoken en dat is prijzenswaardig.
  Geschiedenis is een ondergewaardeerd onderwerp.
  Ik persoonlijk heb iets met oude Hanzesteden .
  Gezien het steeds toenemende aantal bezoekers van jouw Blogs is het een bewijs, dat men dit waardeert.
  Ik blijf het met interesse en belangstelling volgen.

Comments are closed.