Delden, het blijft boeien

Delden, het blijft boeien

Je hebt nu eenmaal van die woonkernen, die qua interesse aan je blijven trekken.  Waar je bij andere locaties al snel het gevoel krijgt, “ dat heb ik al gezien “  dat negatieve element heeft de woonkern Delden gelukkig niet. Delden durf ik ook niet zo maar een locatie te noemen. Door het regelmatige bezoek aan Delden ga je nog meer de details ontdekken en al snel bekruip je het gevoel, dat het leven er goed- en gemoedelijk is. Het centrum herbergt, zoals dat zo mooi mag worden genoemd, diverse galerieën en leuke en gezellig ingerichte winkeltjes.

De centrale straat in Delden, de Langestraat, kan buigen over een rijke geschiedenis. Toen Oost Nederland nog niet optimaal was aangesloten op het snelwegenparcours met de rest van ons land, moest alle vrachtverkeer vanuit de Randstad door de te smalle Langestraat in Delden worden geperst. Wie nu de bijna gerieflijke Langestraat in ogenschouw neemt, durft de eerder omschreven beelden niet voor de geest te halen. Uit ervaring weet ik nog, dat in de scherpe bocht, nabij de voormalige jeugdherberg, menig zware vrachtwagen moest worden voorzien van een nieuwe rechter buitenspiegel, omdat door het kantelen van de asfaltreus de kolos op de spiegel was gaan liggen. Met de aanleg van de A1 is het qua zwaar vrachtverkeer in het centrum van Delden rustiger geworden en blijven de vrachtwagens gewoon op hun banden staan.

Die rust was ook hard nodig. Wie nu door de Langestraat in Delden wandelt, of moet ik bloggen, slentert, heeft geen boodschap aan het verleden met die zware vrachtkolossen. Het element van Delden heeft nu van doen met het slenter- en snuffeleffect. Diverse goede restaurants en van die kleine gezellige winkeltjes, waar de klant nog koning is, maar de eigenaar het nog voor het zeggen heeft, nodigt de bezoeker uit om even binnen een kijkje te nemen. Het heerlijk slenteren en snuffelen in alle shops en op locaties, dat heeft de mens in 2022, na al dat Covid19 gedoe, hard nodig.

Op de 1e zaterdag van de maand, voor deze blog 6 augustus 2022, krijgt het slenter- en snuffelgebeuren een bush. Tijdens de maandelijkse streekmarkt, waar veel streekproducten van de in de regio liggende boerderijen te koop worden aangeboden, is het altijd een gezellige drukte. De producten, veelal biologisch, gaan op deze steeds drukker wordende streekmarkt, goed van de hand. Biologische streekproducten ontwikkelen een steeds groter wordende klantenkring. En…. zoals de kopregel van deze blog al aangeeft, Delden, het blijft boeien. De streekmarkt van Delden heeft in de loop der jaren naam gemaakt.

Zo vindt men er:

Biologisch groenten en fruit – reuzenbessen – zelfgemalen meel – ambtelijke pasta’s, houtgestookt en biologisch zuurdesembrood – diverse vleessoorten van regionale vleeshandelaren die nog zelf en ambachtelijk slachten – ambachtelijke kaassoorten – ambachtelijke pindakaas. Leuk te mogen ervaren hoe een liefhebber van pindakaas erin is geslaagd om een scala aan smaken en variaties op het vlak van pindakaas gestalte heeft gegeven. Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden

Het winkelaanbod van Delden mag tevens veelzijdig worden genoemd. De hedendaagse branches hebben de deuren van hun toko openstaan voor de klant die de stap over de drempel zet. Dat het winkelcentrum van Delden niet zo maar als een verzameling mag worden gezien, blijkt uit het predicaat dat in 2019 voor het winkelgebeuren in Delden werd afgegeven. In 2019 werd Delden uitgeroepen tot het schoonste winkelgebied van Nederland.

Naast het genoemde slenter- en snuffeleffect heeft Delden meer in haar mars. Bijna 50 historische gebouwen, verspreid over de locatie Delden mogen niet onvermeld worden gelaten. Zo mag genoemd worden de Oude Kerk van Delden. In de volksmond wordt deze kerk de Oude Blasius genoemd. Dan mag je het toch vreemd vinden, dat er nog een kerkelijk gebouw in Delden is vernoemd naar Blasius. De Rk kerk, die staat op het Kerkplein is gebouwd in 1873. Kijk en dat heeft Delden nu weer, twee kerken van verschillende geloven maar  met een gelijkluidende naam.  

St. Blasius – Langestraat 76 Delden.

De Rk kerk is gebouwd in 1872/1873 en is een neogotische pseudobasiliek, terwijl de  toren van de kerk in 1887 gereed was.

Oude Blasius – Kerkstraat 3 Delden

De Oude kerk, ook wel in de volksmond Oude Blasius genoemd, kwam omstreeks  het jaar 1118 al ter sprake. Deze kerk is een drieschepige hallenkerk.

Verder staan er in centrum Delden diverse prachtige historische percelen die het fotograferen meer dan de moeite waard zijn  waarbij ook voor Delden geldt, kijken is zien.

Naast de prachtige panden in centrum Delden mag vanzelfsprekend kasteel Twickel, even buiten het centrum niet onvermeld blijven. Kasteel Twickel heeft nu ook nog steeds, een grote betekenis voor Delden. Het prachtige kasteel Twickel ligt aan de Twickellaan 1 te Delden. Zie ook www.twickel.nl De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1347. De bouwstijl mag renaissance worden genoemd.  Het kasteel en het daarbij behorend landgoed is in een stichting ondergebracht. Bekend en daarom zeer zeker de moeite waard om te bezoeken zijn de tuinen van kasteel Twickel. De oudste bekende tuin- aanleg stamt  uit de 17e eeuw.

Kasteel Twickel bezit veel boerderijen die in de omgeving te herkennen zijn aan de witte luiken met de zwarte randen. Het boerderijbezit wordt beheerd door een rentemeester. De pacht van de boerderijen wordt gebruikt voor het beheer van het landgoed. In de landgoedwinkel zijn de producten van het eigen landgoed te koop. Het grote kasteel wordt bewoond door Roderik Graf zu Castell-Rüdenhausen. 

Het zoutmuseum, dat zich bevindt in het statige witte perceel op de Langestraat 30, in het centrum van Delden, mag zeker niet onvermeld blijven. De geschiedenis wil, dat men in 1886, tijdens een zoektocht naar water, in de tuinen van het eerder genoemde kasteel Twickel zout ontdekte. Ondanks deze ontdekking, zag men het vinden van het zout eerst als een teleurstelling. Toen men jaren later, begin Eerste Wereldoorlog ontdekte, dat er weinig zout was, herinnerde men zich, dat in de tuinen van Twickel 25 jaar daarvoor zout was gevonden. Deze vondst was de aanleiding, dat de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie in Boekelo zout ging winnen. De geschiedenis van zout wordt in zoutmuseum aan de Langestraat in Delden prachtig weergegeven. Zie ook www.zoutmuseum.nl

Naast de diverse boerderijen die onder het. eigendom van kasteel Twickel vallen, heeft het kasteel ook een eigen houtzaagmolen. De houtzaagmolen ligt aan de Zaagmolenweg. Deze prachtige- en nog in werking zijnde molen ligt aan de weg Delden – Hengelo op geringe afstand van hotel / restaurant Carelshaven. Hotel Carelshaven, dat hoog op de culinaire lijst staat, was vroeger een schippersherberg. De Enterse zompen voeren met hun schepen naar het haventje bij de houtzaagmolen.

Carelshaven dankt haar naam aan oprichter van de houtzaagmolen Carel George Graaf van Wassenaer Obdam. Het is op dit moment niet voor te stellen, dat Carelshaven vroeger een schippersherberg was. Carelshaven, de schippersherberg van weleer, gestart in 1772, is sinds in 250 jaar, anno 2022, opgeklommen naar een gerenommeerd 4 sterrenhotel en restaurant. Zie ook www.carelshaven.nl

De Twickeler houtzaagmolen is voor publiek toegankelijk. De oude houtzaagmolen heeft tot 1975 dienst gedaan, waarna de zagerij in een nieuw gebouw is voortgezet. De oude zagerij is nu een museum en er wordt alleen gezaagd ter demonstratie.

Delden, zo maar een locatie in het prachtige landschap dat Twente heet. Daarom durft het team van Op Pad, dat onderdeel is van blogsite www.jemoethetzien.nl Delden bij u aan te bevelen voor een bezoek. Of het bij dat ene bezoek blijft, dat durft het team niet te garanderen. Delden, het blijft je boeien.

Mocht u verder geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Delden neem dan geheel vrijblijvend contact op met: VVV Delden, Langestraat 19, 7491 AA Delden, telefoon 074 – 3766363.  Het lokale VVV kantoor is gevestigd in de Readshop te Delden.

Team Op Pad, dat onderdeel is van blogsite www.jemoethetzien.nl, herbergt een gigantische fotodatabank met ruim 400 locaties in Twente en de Achterhoek. Via de blogsite www.jemoethetzien.nl probeert het team via de unit Op Pad de genoemde locaties van de fotodatabank meer bekendheid te geven. Dit probeert men te doen door regelmatig over een locatie of onderwerp uit de fotodatabank op de blogsite een tekst te plaatsen. Voor informatie over de locaties die in de fotodatabank zijn opgenomen, is een mailtje naar jemoethetzien@gmail.com voldoende. Zo spoedig mogelijk nadien ontvangt u antwoord op uw reactie.


Studio Tubantia - Hier leer je fotograferen

De tips van Studio Tubantia

Straatfotografie is niet voor iedereen even makkelijk. Fotograferen op een markt is echter een prima plek om te oefenen.

Tip 1 – Neem niet te veel cameraspullen mee.

Wanneer je rond loopt is het prettig wanneer je niet te veel cameraspullen mee hoeft te zeulen waarvan je later vaststelt dat je het niet hebt gebruikt. Zorg daarom dat je vooraf een keuze maakt over de lens die je wilt gebruiken. Vaak is een standaard zoom objectief al voldoende. (18-55 mm) Op die manier blijf je beweeglijk en kun je zonder zorgen door grotere groepen mensen bewegen zonder dat je tas of rugzak ergens achter blijft haken. In plaats van een standaardzoomlens kun je ook een lens met een vast brandpunt gebruiken. Die zijn vaak kleiner en lichter. En daarentegen val je minder snel op dan wanneer je met een joekel van een camera en lens rond loopt. Neem overigens wel een reserve batterij mee. Want niets is zo vervelend wanneer je camera ermee ophoudt omdat je batterij leeg is.

Tip 2 – Werk snel door vooraf al instellingen te bepalen.

Op straat gebeuren de leukste dingen onverwachts. Tijd om je camera in te stellen heb je dan vaak niet. Het is daarom raadzaam om vooraf al je camera in te stellen. Bijvoorbeeld door een vast diafragma of sluitertijd te kiezen. Dit kun je doen door gebruik te maken van de zogenaamde halfautomaat. Afhankelijk van je camera heet dat de A of Av voor het diafragma en S of Tv voor de sluiter. Door gebruik te maken van de halfautomaat zal de camera op basis van je vooraf ingestelde waarde altijd de juiste tegenwaarde zoeken voor een goed belichte foto. Maak op de locatie altijd eerste een paar proef foto’s om te beoordelen wat de juiste instelling is die je kunt gaan gebruiken. Op deze manier kun je snel werken en is de kans dat je dat ene moment mist kleiner.

Tip 3 – Wees niet bang om iemand op de foto te zetten.

Veel mensen vragen zich af of je zomaar foto’s maken van mensen op straat. Het antwoord is simpel. Ja dat mag. Ook wanneer je van iemand een foto maakt? Zolang je de foto maar niet commercieel gaat gebruiken, want dan gelden andere regels zoals het portretrecht. Het is een persoonlijke keuze of je vooraf eerste contact maakt of dat je dat achteraf of helemaal achterwege laat. De ervaring leert dat wanneer je vooraf vraagt om een portret van iemand te mogen maken, de persoon al snel instemt. Echter helemaal spontaan is de foto dan niet. Het is aan jezelf welke keuze je hierin maakt. Persoonlijk maak ik graag eerst de foto en laat hem achteraf zien wanneer ze door hebben dan ik ze heb vastgelegd. Het praatje wat daarop volgt levert weer een mooi verhaal op en soms een email adres omdat ze je gave foto graag willen hebben. Dus wees niet te bang en vraag desnoods vooraf.

3 thoughts on “Delden, het blijft boeien

  1. Mooie en uitnodigende blog over Delden. De vele wetenswaardigheden in deze blog laat je op een andere manier kijken naar Delden.
    Fotostudio Tubantia bedankt voor de fotografische tips. Ik weet nu welk objectief ik moet thuislaten en welke ik ga meenemen voor straatfotografie. Scheelt een hoop gewicht.

  2. Dat heb je weer super mooi neergezet…Klaas…CHAPEAU!
    Ik als zelfstandig ondernemer van De Pindakaaspot met Ambachtelijke Pindakaas uit Enschede sta vanaf februari op de streekmarkt in Delden. Een geweldige streekmarkt waar veel eet/drink producten met liefde en passie zijn gemaakt. Deze streekmarkt is elke 1e zaterdag van de maand.

Comments are closed.