De Dinkel, slechts in bruikleen

De Dinkel, slechts in bruikleen

Men noemt het een coulisselandschap, de locatie waar het riviertje de Dinkel in Twente doorheen stroomt. Zelf zie ik al jaren het bezoek van de Dinkel aan Twente als een cadeau, dat wij in bruikleen mogen hebben. De totale lengte van dit prachtige grensriviertje, bestrijkt 93 kilometer, waarvan er bijna meer dan de helft door Twente stroomt. Even buiten Glane stroomt deze ” waterige gast ” het Twentse landschap binnen om na 46 kilometer, al kronkelend van het landschap te hebben genoten, nabij Ootmarsum Nederland via het Duitse Neunhaus, te verlaten.

Twente mag trots zijn, dat de Dinkel de locatie met een bezoek vereert. Je kunt de Duitse gast een belangrijk onderdeel van Twente noemen. Zelfs toen J.J. van Deinse (1867-1947)  de tekst van het Twentse Volkslied ( 1926 ) schreef: “er ligt tussen Dinkel en Regge een land”, was de verbondenheid met de Dinkel al een bron van inspiratie. Inmiddels krijgt de inhoud het volkslied steeds meer betekenis, omdat de prachtige samengestelde tekst het stroomgebied van de Dinkel zo mooi weergeeft.

Er ligt tussen Dinkel en Regge een land

Ons schone en nijvere Twente

Het land van de arbeid, het land der natuur

Het steeds onvolprezene Twente

Daar golft op de essen het goudgele graan

Doet ’t snelvlietend beekje het molenrad gaan

Daar ligt er de heide in ’t paasrode kleed

Dat is ons zo dierbare Twente

Ergens midden jaren negentig, ja hoor van de vorige eeuw, ben ik vanaf de locatie waar de Dinkel ons land binnenstroomt met een goede vriend, waarmee ik in de locatie Twente / Gelderland voor diverse VVV kantoren ruim 700 km molen- en kastelenroutes heb uitgezet, met een roeibootje de Dinkel afgevaren. Bij het begin van de tocht hadden wij de afspraak gemaakt, dat wij niet gingen roeien, maar ons volledig met de stroom van het riviertje lieten meedrijven. Nu na jaren, nu ik deze blog schrijf, komen de beelden van die zaterdagmiddag ergens in de zomer van 19…… weer bovendrijven. Mijn goede vriend heeft inmiddels onze planeet verlaten, maar ik durf zachtjes te zeggen: “ Ruud weet je nog.”

De Dinkel stond toe en misschien is het overdreven het zo te zien, dat wij even op het water op bezoek mochten komen. Hoe klein voel je je dan? Al kronkelend voer ons roeibootje met de stroom mee en toonde ons de geneugten van dit riviertje. In herinnering durf ik aan te halen, dat wij aan het begin van de middag te water gingen en ergens aan het einde van de middag bij een aan de Dinkel gelegen restaurant Daantje, want zo heette ons bootje, moe maar voldaan op de oever trokken. Vreemd is het om dan na zo’n vaartocht je roeiboot tussen de riante middenklassers op de  parkeerplaats te parkeren om daarna in het restaurant iets warms te nuttigen.

De vraag die u als lezer van deze blog zal interesseren is: “maar wat biedt het stroomgebied van de Dinkel tijdens de 46 kilometer door Twente? Ondersteunend door feiten durf ik te bloggen, dat mede door de Dinkel het Twentse land haar zo unieke vorm en indeling heeft gekregen. Denk daarbij maar eens aan het Lutterzand, waar de aanwezigheid van de Dinkel prachtige beelden presenteert. De verschillende hoogten van de oevers in het Lutterzand waar de Dinkel doorheen stroomt, is een lust voor het oog. Menig amateurfotograaf zal hier zijn of haar hart ophalen.  Het Lutterzand is in 2007 aangewezen als aardkundig monument. Denk dat zonder de Dinkel, de toewijzing zeer zeker een punt van discussie zou zijn geweest.

Het bezoek aan het Lutterzand met haar uitgebreide wandel mogelijkheden is daarom zeer zeker de moeite waard. Na een lange wandeling is het goed toeven op het terras van het  Lutterzand-paviljoen, Lutterzandweg 12, 7587 LH de Lutte. Zie ook de website www.lutterzand.nl

De omgeving van het Lutterzand-paviljoen herbergt een scala aan informatie. Vooral het uitgestrekte wandelgebied, waarin de Dinkel de grote aanwezige is, zowel direct- als indirect, mag indrukwekkend worden genoemd. Vraag jezelf maar eens af waaraan de verschillen in hoogten van de oevers van de Dinkel hun ontstaan hebben te danken. Voor wie dan verder durft te suggereren, is het niet moeilijk om terug te gaan naar de IJstijd. Als men de lijn van de locatie, Twente doortrekt naar het Noorden dan zal men na enige tijd toch een lijn ontdekken richting Drentse Hondsrug.

Ook buiten de locatie van het Lutterzand heeft de Dinkel haar sporen qua interessant zijn verdiend. Zo stroomt de Dinkel, bij Harseveld, onder het Kanaal Almelo-Nordhorn door. Na een bezoek aan het kasteel Singraven en de bijbehorende watermolen, vervolgt men de weg aan het einde van de Molendijk ziet men het Kanaal Almelo-Nordhorn. Men slaat vóór de ophaalbrug rechtsaf en even later ziet men aan de overzijde van het genoemde kanaal het Schuivenhuisje. Een brug over het kanaal geeft toegang tot dit unieke monument. Het schuivenhuisje heeft ooit een rol gespeeld in de “ik wil Bolletje’ commercial op tv.

Het gebied waar binnen de Dinkel zich bevindt, mag in Nederland uniek worden genoemd. Het grootste deel van het dal is gaaf  en zal menig bezoeker aanstaan. Samen met die gaafheid, maar in feite met alle elementen die iets van doen hebben met het stroomgebied van de Dinkel, mag men genieten van de schoonheid van het landschap, dat de Dinkel tijdens bruikleen te bieden geeft.

Een bezoek aan dit prachtige stroomgebied is, zoals bovenstaand wordt weergegeven, meer dan de moete waard. Daarom is het aan te bevelen op de bonnefooi een bezoek te brengen aan het bovenstaande stroomgebied. Niet voor niets sloeg de slogan van de Avro  met als tekst: “ontdek je plekje” (1972-1992) aan.  

Team Op Pad, dat onderdeel is van blogsite www.jemoethetzien.nl, herbergt een gigantische fotodatabank met ruim 400 locaties in Twente en de Achterhoek. Via de blogsite www.jemoethetzien.nl probeert het team via de unit Op Pad de genoemde locaties van de fotodatabank meer bekendheid te geven. Dit probeert men te doen door regelmatig over een locatie of onderwerp uit de fotodatabank op de blogsite een tekst te plaatsen. Voor informatie over de locaties die in de fotodatabank zijn opgenomen, is een mailtje naar jemoethetzien@gmail.com voldoende. Zo spoedig mogelijk ontvangt u antwoord op uw reactie.


Studio Tubantia - Hier leer je fotograferen

De tips van Studio Tubantia

Wat is de lente toch een mooi moment om met je camera naar buiten te gaan.

Tip 1 – Zoek een mooie compositie

Wanneer we buiten aan het wandelen zijn zien we van alles om ons heen. Vaak ben je geneigd om alles te fotograferen vanaf het standpunt waar je staat. Terwijl een pas opzij wellicht een veel mooier plaatje oplevert. Neem daarom de tijd om de verschillen in je op te nemen wanneer je een stap opzij doet. En stel je vraag wat is mooier? Je zult zien dat het zoeken naar een mooie compositie helemaal niet zo moeilijk is als dat het lijkt. Je moet het alleen zien.

Tip 2 – Kijk door de zoeker

Met de komst van de systeemcamera’s is het verleidelijk om niet meer door de zoeker te kijken maar op het beeldscherm achterop de camera. Het grote voordeel is dat je direct ziet wat de instellingen doen qua belichting. Echter het nadeel is dat je minder alert bent op wat je in beeld brengt. Door gebruik te maken van de zoeker zie je alleen datgeen wat je in beeld brengt en word je niet afgeleid door de omgeving buiten beeld. Storende elementen vallen zodoende eerder op. Dus kijk als het kan door zoeker van je camera wanneer je een foto maakt.

Tip 3 – De beste camera

Veel mensen vragen ons wat de beste camera is die ze kunnen kopen. Geen eenvoudige vraag maar wel een eenvoudig antwoord. De beste camera is altijd de camera die je bij je hebt. Daarmee willen we aangeven dat je het altijd moet doen met de spullen die je bij je hebt. Dus wanneer je je mooie maar ook relatief zware spiegelreflex camera eens niet mee wilt nemen, kun je ook foto’s maken met je mobiele telefoon. De kwaliteit van de camera in onze telefoons neemt zienderogen toe. En vaak willen we de foto’s alleen maar voor onze social media gebruiken. Dan is dat geen enkel probleem.

4 thoughts on “De Dinkel, slechts in bruikleen

 1. Heel mooi verhaal over de Dinkel en prachtige foto’s

 2. De Dinkel en het Lutterzand hebben geïnspireerd om
  onderstaande tekst te maken op de melodie van
  “Rivers of Babylon”, dat deel uitmaakt van het
  dialect-repertoire van “‘t SMEERlappenkoor uit
  Oldenzaal.

  Bie de Dinkel in het Lutterzand
  (Melodie “Rivers of Babylon)

  Bie de Dinkel àn de waterkant
  In het Lutterzand
  Bin ik zo gearn
  In ons mooie twentseland
  Met de Dinkel in het Lutterzand
  Heb ik n’n band
  ‘N natuurgeschenk
  Dat ons gomm’n is deur Gods hand

  Vrògger op de fiets met vá en mó
  Gùng’n wie d’r à völ hèn
  Met dekken, pinda’s en met limonade
  Òk in de herfst van mien bestoan
  Ma’j ik d’r gearn hèn goan
  Goa’r met mie mèt
  En slot al dit moois gade

  Hmm, hmm, hmm,

  Goa met mie mèt
  Geef mie oe hand
  Kuier’n deur ut Lutterzand
  Joa goa mèt en geniet
  Van áál wà’j ziet
  Goa met mie mèt
  Geef mie oe hand
  Kuier’n deur ut Lutterzand
  Joa goa mët en geniet
  Van áál wa’j ziet

  Bie de Dinkel àn de waterkant enz.

 3. Prima weergave van wederom een mooi stukje Twente. Het blijft een heerlijke plek om vroeg aan je dag te beginnen middels een mooie wandeling door dit gebied.
  En inderdaad is het een fotogeniek gebied.

Comments are closed.