Als je geeft, krijg je ook

Als je geeft, krijg je ook

Hoe tegenstrijdig kan een kopregel zijn. Iedereen weet toch als je iets geeft, dat je het dan kwijt bent. Als je iets niet kwijt wil, moet je het gewoon niet geven. Mijn wijlen schoonvader zei altijd daarop volgend: “zo eenvoudig als een pet van een kwartje”. Natuurlijk is dat ook zo en je moet natuurlijk ook niet alles weggeven, want dan kom je echt te kort en houd je niets meer voor jezelf over. Toch blijf ik bij het thema, of hoe je het ook wilt noemen, maar laat ik het dan voorzichtiger stellen: ‘als je geeft, KUN je ook krijgen. Het risico, dat op de loer ligt, want dat is de eigenschap van een risico, dat misbruik wordt gemaakt van je gulheid. Ach, wie goed doet, wie goed ontmoet.

Vreemd eigenlijk, dat wij mensen soms teveel aan onszelf denken. Is dat nu ingebakken of is, mag je het egoïsme noemen, dat steeds vaker een belangrijke rol in ons hectische leven is gaan spelen. Voorop gesteld mag worden, dat niemand op deze aarde zo maar iets weggeeft. Wij, waar bleef dat woord ook al weer, aardklootbewoners, zorgen ervoor, dat wij onze reis op deze planeet goed hebben geregeld. Mocht het ooit fout gaan in welke hoedanigheid dan ook, dan is er nog niets aan de hand, want een hoge levensverzekering moet dan garant staan voor een hoge uitbetaling;. “Nee” zegt men dan met trots, “als ik kom te overlijden, komt er een groot bedrag vrij”. Ik weet niet waar men dat doodskleed  heeft besteld, maar geen enkel doodskleed heeft zakken. Je kunt  naar het hiernamaals geen bezittingen meenemen. Met andere woorden, als je verzekerd bent tegen brand of weet ik welke schade, dan wordt dat normaliter, bij leven uitbetaald. Alleen bij een levensverzekering gaat veelal de uitbetaling richting nabestaanden. Vreemd eigenlijk. Zonder dat men erbij nadenkt, maar het verhaal doet het goed op party’s, “ik ben goed verzekerd”, levert tijdens je leven geen enkel rendement op. Niemand zegt en na mijn overlijden geef ik het geld weg.

Weet alleen niet of dit standpunt als steekhoudend mag worden ervaren. Weet je, wij mensen, leven niet alleen op deze aarde, (u had aardkloot verwacht??) en samen zullen wij het daarom met elkaar moeten zien te rooien.

Geven hoeft ook nooit borg te staan voor iets terug te krijgen. Geven staat in veel gevallen wel borg voor genoegdoening of misschien wel voldoening. Men hoort wel vaker zeggen: ‘wie goed doet, wie goed ontmoet’. Helaas gaat de vlieger die gekscherend , niet altijd op. Regelmatig verzeilen personen in een situatie die juist het tegendeel aangeeft. Hoe vaak hoor je niet, “ik stond altijd voor een ander klaar en plotseling laten ze je vallen”. Moet dan bij elke gift door middel van hulp of ondersteuning ook een garantie ingebakken zijn, dat je erop aankunt, dat men ook voor jou gereed staat, als jij hulp nodig zou hebben? Er is in Nederland veel geregeld, maar een garantie die in werking treedt als jij iemand iets geeft, men dan ook voor jou klaar staat, gaat een stapje te ver. Je mag ervan uitgaan, dat jij de garantie hebt in zo’n situatie, dat jouw gift in welke vorm dan ook niet resulteert, dat jij ook wordt geholpen.  Dat manco mag je incalculeren.

Het is nu eenmaal zo en niet anders.  Denk dat het uitblijven van hulp of ondersteuning niet altijd kan stoelen op moedwil. Als men, in algemene zin, vanuit huis, lees opvoeding, niet heeft meegekregen om te doen wat men had moeten doen, blijft het zoals het is. Bij uitzonderingen, personen die wel voor je klaar staan, komt naast hulp ook een persoonlijkheid om de hoek kijken. Waar komt dan de wil vandaan om iemand anders wel iets te gunnen of te helpen in welke vorm dan ook? Mag je dan figuurlijk zeggen, dat zo’n persoonlijkheid een gen mist, dat aangeeft, dat hij of zij wel eens bedonderd zou kunnen worden? En so what, dan mag je die situatie die je dan opdoet, verpakken in ervaring. Elk mens kan elke dag, afgezien van leeftijd, investeren in ervaringen.

Geven is, om terug te gaan naar het feitelijke onderwerp van de blog, veel meer dan de actie van het geven zelf. Vriend en ondersteuner, de Dikke van Dale, zegt:  over het geven: overdragen van het bezit van iets aan iemand anders. Voor alle duidelijkheid hoeft, dat iets hoeft niet altijd geld te zijn. Zelfs aandacht, belangstelling, medeleven en ga zo maar door, zijn alle zaken, die je kunt geven of misschien wel gunnen.

Weet zeker, als wij aandacht geven aan elkaar, dat je door middel van dat geven er veel voor terugkrijgt. In dit Corona tijdperk gaat geven vaker vergezelt van krijgen. Daarom geeft geven, zonder te willen krijgen, ongevraagd voldoening.

3 gedachten over “Als je geeft, krijg je ook

  1. Morgen klaas , ik vind hem weer geweldig, mijn opa, ( goede man is heen gegaan) gaf zijn laatste gulden weg , ik denk dat ik dat over genomen hebt van hem, zolang ik iemand helpen kan , doe ik dat ook, alleen soms krijg je klap in het gezicht, en let je beter op, maar uiteindelijk trap ik er weer in, dus jou blog verhaald dat weet goed

    Fijne werk of geniet dag waarde klaas

  2. Als je gééft, waarbij je niets terug verwacht is het altijd goed en gééft dát al de daarbij passende voldoening. Krijg je iets terùg, dan geeft dát de bevestiging dat er méér mensen zijn die op jóu lijken. En krijg je nooit iets terug, ach dan gééft dat ook niet, zolang je maar géén spijt krijgt van het géven!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.