Vadertje Tijd heeft nu een motormaaier

Vadertje Tijd heeft nu een motormaaier

Je hoort het bijna dagelijks, dat iemand vindt, dat de tijd zo snel gaat. Voor je het weet is de dag om en dan maar helemaal niet van een jaar te spreken. De tijd vliegt. Waar je vroeger nog de afbeelding zag van die oude man met een zeis, Vadertje Tijd, heb je nu soms het gevoel, dat hij de zeis heeft ingeruild voor een motormaaier.

Vadertje Tijd, het klinkt zo als een goed bedoeld overheersend geheel. Als je toch de lijn door zou mogen trekken, kun je, maar dan in figuurlijke zin, zeggen, dat Vadertje Tijd en Moeder Natuur een blijvende relatie hebben. Zie het als een lat relatie, waar wij, aardklootbewoners, niet om heen kunnen. Zoals het in de normale wereld behoort, bemoeit iedereen zich met deze relatie. Iedereen heeft wel een mening over de tijd en niet te vergeten over de natuur in de vorm van het klimaat.

Is de veronderstelling, dat het allemaal zo snel gaat of misschien wel sneller dan voorheen, wel juist? Als je de oorzaak van deze suggestieve gedachte bij de tijd als oorzaak zoekt, zit je op een verkeerd spoor. Ja ja, het spoor heeft ook met tijd van doen, maar door al die dwarsliggers, stagneert daar de tijdsplanning regelmatig.  Het onderwerp tijd is niet meer uit ons dagelijks doen en laten weg te denken.

Laten wij eerst eens kijken hoe Vadertje Tijd nu aan die zeis komt. Volgens Google: Vadertje Tijd is een figuur uit de allegorische kunst. Hij is de personificatie van tijd. Zijn attributen zijn een zeis en een zandloper. Hij wordt meestal afgebeeld met een lendendoek om het naakte lichaam en vleugels.  Oorspronkelijk werd de personificatie van de tijd niet afgebeeld met attributen. De oude Grieken verwarden het Griekse woord voor tijd (chronos) met de naam van de landbouw God Kronos. Deze had een zeis als attribuut. Vanwege zijn naam wordt Vadertje Tijd ook wel gekoppeld aan Moeder Natuur. Zij worden soms voorgesteld als echtpaar, figuurlijk gezien.

Er kan vanuit worden gegaan, dat geen dag langer of korter is dan de vorige of de volgende. Elke dag bestaat, volgens een vast patroon uit 24 uur. Of het nu 2 februari 1776 is of 2 februari 2005 qua lengte van de dag zou het geen verschil mogen kennen. Zelfs 2 februari 2005, als genoemd, de dag dat ik voor het eerst opa werd, telde 24 uur. Als je dan even terugkijkt, is dat ook al weer  15 jaar geleden. De tijdsoverbrugging van 15 jaar mag worden gezien als een mum van tijd. Een mum van tijd, een uitdrukking die vaker wordt gehoord. Vriend en toeverlaat de Dikke van Dale zegt over: “mum van tijd” kort ogenblik, korte tijdsduur en ga zo maar door. Toch kun je een periode van 15 jaar, in mijn situatie, geen kort tijdsbestek noemen. Wel vlogen deze 15 jaren voorbij. Ach….een slak en een haas vieren ook tegelijk oud en nieuw.

Dat iedereen vindt, dat het allemaal zo snel of zelfs te snel gaat, heeft niets met de tijdsduur van doen. In 2020 hebben wij zelfs een dag extra. Mijn mening is, maar wat zegt dat, dat het van doen heeft met de uitvoering van de activiteit op een moment. Wij blogden, dat een dag bestaat uit 24 uur en dat, normaal gezien, mensen slapen tussen 23.00 uur en 07.00 uur. Uitzonderingen bevestigen ook hier weer de regel. Met andere woorden tussen 07.01 uur en 22.59 uur wordt er een mogelijkheid geboden om een activiteit of verplichting ten uitvoer te brengen. Als je in genoemd tijdsbestek slechts 1 activiteit hebt, houd je tijd over. Vul je de mogelijkheid van de tijdsbesteding met bijvoorbeeld 25 activiteiten, dan kan het wel eens voorkomen, dat je mogelijkheden om het allemaal uit te voeren in het gedrang komen.

Timemanagement is een methode om een juiste planning te kiezen. Het is verzamelnaam voor vaardigheden om effectief en efficiënt te kunnen werken. Het betekent, dat men tijd op een manier indeelt zodat zo veel mogelijk belangrijke taken verricht worden binnen de beschikbare tijd. Waar iedereen vroeger tijd voor iedereen had, heeft men nu een agenda.

De eindconclusie die ik durf te bloggen is, dat je  als betrokkene je niet moet mengen in een goede relatie of noem het verbintenis, als die van Vadertje Tijd en Moeder Natuur. Wel is het belangrijk beide elementen zo respectvol mogelijk te beheersen. Vooral het werkterrein of aandachtsgebied van Moeder Natuur is belangrijk voor het voortbestaan van deze aardkloot. Het is gevaarlijk, ik weet dat mijn advies te snel gaat, maar je moet er de tijd voor nemen. En wat is tijd.! Een klok die stilstaat, loopt 2x per 24 uur op tijd.

2 gedachten over “Vadertje Tijd heeft nu een motormaaier

  1. Wat een interssant onderwerp
    Leuk om te lezen
    Gr uit zuid Afrika
    Daar wordt blogs ook gelezen

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.