Geen maling aan paling
Wie kent niet de opmerking: “maling hebben aan”: vul daarbij maar zelf aan, waaraan u maling heeft. De opmerking staat voor: << zich om iemand of iets niet bekommeren, om iemand of iets niet geven, iets niet willen doen >>. Soms heb je gewoon maling aan iets, waarmee je totaal geen binding hebt.
In de loop der jaren leert men zijn visie bij te stellen. Waar ik jaren geleden geen liefhebber van was, daarin heb ik nu mijn passie gevonden. Ik had jaren geleden maling aan paling, maar dat standpunt is nu bijgesteld. Bijgesteld om de eenvoudige reden, dat ik kennis heb mogen maken met paling.
Een zeer goede, en dierbare vriend van mij en dat al ruim 60 jaar, heeft mij geleerd anders naar een paling te gaan kijken. Nu lijkt, dat in de ogen van een outsider niet moeilijk, maar ik heb geleerd, door mij erop toe te leggen, dat de wereld van een paling veelzijdig mag worden genoemd. Daarom durf ik te stellen, dat een paling een mooie vis is, die zeer zeker te vaak wordt ondergewaardeerd.
Een duik in de historie van paling heeft mij geleerd, dat, zoals ik blogde, de paling als een prachtige vis mag worden gekenmerkt. Het is een straalvinnige vis en mag worden geplaatst in de categorie trekvissen. Zo komt de paling voor in grote delen van Europa en zelfs in het noorden van Afrika en de aalachtige vis is graag aanwezig in wateren met een modderachtige bodem.
Daarnaast kent de paling culinaire belangstelling. Zo is de paling in Nederland zeer gewild als gerookte delicatesse. Zelf palingroken is een vrije tijdbesteding, die steeds meer belangstelling geniet. Logisch, want met een geringe investering, los van het gegeven hoe duur men het zelf wilt maken, is het mogelijk om zelf paling te gaan roken. Daarnaast is het een fantastische vrijetijdsbesteding, waar ook werkelijk tijd voor vrij moet worden gemaakt. Het snel even een paling roken kent geen resultaat. Het enige, los van de paling natuurlijk, dat je nodig hebt, is een rookoven of bbq om paling te kunnen roken. Zelf paling vangen is een activiteit, die je beter aan de vakman, de visserman, kunt overlaten. In een viswinkel de paling naar je toe laten gooien, heeft niets met “vangen van paling” van doen.
Om het zelf vangen van paling te omzeilen is er een goed alternatief. Paling-on-line in Vollenhove levert keurig de online bestelde paling in de gewenste hoeveelheid en zelfs eventueel schoongemaakt, gepekeld en gekoeld, bij je af. Zie hiervoor de website www.palingonline.nl. De geleverde paling wordt keurig verpakt in de aangegeven status afgeleverd. Na ontvangst kan de – doe het zelf – palingroker starten met zijn hobby, het drogen en roken van paling
Men dient tijdens het roken van de paling de rookoven te verwarmen en te zorgen, dat het vuurtje in de oven, aangemaakt met o.a. eikenhout, of door gebruik te maken van een verwarmingselement, de temperatuur verhoogd naar 60 tot 70 graden. Het is af te raden om een geïmpregneerde houtsoort voor het paling roken te gebruiken.
De palingen worden voorafgaand aan het roken drooggemaakt en doorpriemt met speten. Hang maximaal vijf palingen een aan speet, waarbij de palingen los van elkaar komen te hangen. Maak een selectie van de palingen qua dikte enz om die samen aan een speet te hangen. Controleer terwijl de palingen die in de rookoven of ton hangen om de 10 minuten of de palingen niet meer een plakkende huid hebben. Zodra de palingen aanvoelen als een krant, met andere woorden niet meer plakken, zijn de palingen gereed om verder te worden verwerkt. Het echte roken van de paling om de juiste kleur en smaak te krijgen, begint in de tweede fase van het proces.

Voor de tweede fase van het proces voegt men rookmot toe aan de rookoven of bbq. Rookmot eiken of beuken geniet de voorkeur om te gebruiken om de paling te roken. Vanzelfsprekend geldt ook hier over smaak valt niet te twisten. De tweede fase van het roken is belangrijk om de te roken paling een juiste kleur en smaak te geven. De temperatuur dient wederom 60 / 70 graden te zijn. Vanaf het gaan paling roken tot het moment, de dikte van de paling is hierbij bepalend, vergt het geheel 45 tot 75 minuten. Nogmaals het is aan te bevelen om voor het gaan roken van paling alle tijd te nemen.
Na afloop van het rookritueel is het verstandig om de paling, voordat deze wordt geconsumeerd, te laten nagaren. Voor het nagaren van de paling, dat ongeveer 15 tot 30 minuten in beslag neemt, kan hiervoor de tempex verzenddoos van paling-on-line, waarin de paling aan u werd toegestuurd, worden gebruikt. Voor advies en informatie is een bezoek aan de website van paling-on-line, als genoemd, of een telefoontje naar 0527 – 241377 voldoende voor antwoord op uw vragen.
Paling roken lijkt ingewikkeld, maar via het informatiekanaal you tupe ligt de nodige informatie voor u onder handbereik. De beste leermeester heet ook hier praktijk.
5 thoughts on “Geen maling aan paling”
Van incasso naar timmerman, van timmerman naar paling rokerij, nog meer in verschiet heer Klaas?
Okééé, dus voor het roken prik je de paling aan een aan een speet, een soort stick. Dus eigenlijk maak jij vissticks, wel eens van gehoord en ook geproefd, best lekker! Maar Klaas, je weet toch dat roken ontzettend slecht is…..
Mooie hobby Klaas. Je besteedt dus aandacht en tijd aan paling. De beloning is dan genieten. Als mensen geen maling hebben aan mensen, dan besteden ze aandacht en tijd aan anderen. De ‘beloning’ is dan: wie goed doet, goed ontmoet (meestal).
Ach Klaas, toen ik jouw blog las moest ik gelijk even denken aan mijn oude overbuurman.
Laat deze ook toevallig Klaas heten en wekelijks paling rookte, mocht de wind in de juiste richting staan kon ik er 2 maal van genieten. Wel haalde deze Klaas zijn vis zelf op ,volgens mij ook in Vollenhove. Er wordt eerder in een reactie vermeld dat roken slecht is, maar op deze manier van roken krijg je enkel alleen maar liefhebbers.
Mooie blog met veel leuke informatie.
Al een aantal jaren zeg ik aan het einde van mijn werkdag “ik pak de paling in”
en ga dan vervolgens lekker richting huis.
Comments are closed.